Jong Amsterdam

Jong Amsterdam: balletdanseres Daphne van Dooren

Martijn Nekoui begeeft zich onder creatieve talenten in Amsterdam. Elke week tipt hij een aanstormend kunstenaar. Deze week: Daphne van Dooren.

Balletdanseres Daphne van Dooren Beeld .
Balletdanseres Daphne van DoorenBeeld .

Daphne van Dooren (26) tekende al op haar achttiende een solocontract bij het Ballett der Oper Graz in Oostenrijk. Daarmee was ze de jongste van het gezelschap.

Als kind kreeg Van Dooren balletles, ­gewoon ­eenmaal per week. Ze vond er niet veel aan. Dat ­veranderde vanaf haar elfde. "Toen zag ik een stuk in Basel - moderne en theatrale dans - dat mij enorm aansprak. Na het slotapplaus zei ik tegen mijn ­ouders: 'Dát word ik later.'"

Rond haar zeventiende danst ze bijna 35 uur per week en staat haar leven in het teken van haar ­carrière. "Vrienden zag ik amper. En nog steeds: ik ga vooral om met klasgenoten, dat zijn mijn vrienden geworden. Je brengt zo veel tijd met elkaar door en deelt dezelfde passies."

In Oostenrijk richt Van Dooren zich niet enkel op dans, maarook op musical en zang. Daarna volgen gezelschappen in Duitsland en Spanje. Sinds 2015 danst Van Dooren bij het ­Scapino Ballet. "Nu focus ik weer ­volledig op dans, daar ligt ook mijn hart."

Dit jaar komen er veel nieuwe, jonge choreografen naar ­Scapino, en daar werkt Van Dooren graag mee samen. "Daar kijk ik enorm naar uit; jonge makers kunnen mij nog echt verrassen."

Scala
Scapino Ballet Rotterdam en ­Combattimento Consort
11 januari
Stadsschouwburg
Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden