Jon Huntsman: Republikeinse 'vriend van Obama'
Jon Huntsman hoopt vandaag de verrassing van de voorverkiezingen in New Hampshire te worden. De Republikein liet zich vorige week niet zien in de staat Iowa, maar gaat vandaag all inn op New Hampshire. De voortekenen worden steeds beter.
Want in de peilingen kruipt Huntsman richting de tweede plek (hoewel Ron Paul die momenteel nog steeds bezet). Mitt Romney staat onbedreigd bovenaan. Volgens politiek analisten is de tweede plek vandaag de felst begeerde. Wie tweede worden, kan in het spoor blijven van favoriet Romney.
Als Huntsman, die zijn middelbare school niet afmaakte en een fervent motorrijder is, dat zou lukken, betekent dit dat twee gematigde Republikeinen een goede dag hebben. Voordat Huntsman zijn presidentskandidatuur aankondigde, was hij ambassadeur in China. Zijn grote baas op dat moment was Hillary Clinton, de minister van Buitenlandse Zaken. Indirect werkte hij dus voor president Obama. Iets dat zijn Republikeinse tegenstanders hem graag inwrijven.
Werken namens een Democratische president is echter lang niet de enige baan op het cv van Huntsman (51). Hij was eerder gouverneur van de staat Utah (waar hij in 2008 met 78 procent van de stemmen werd herkozen), ambassadeur in Singapore en vervulde diverse andere diplomatieke functies. Ook was hij de baas van het bedrijf van zijn familie, de Huntsman Corporation. In augustus 2009 benoemde Obama hem tot ambassadeur in China.
In januari 2011 nam Hunstman ontslag om zich op zijn presidentskandidatuur te storten. Tot nu toe ging dat moeizaam. Hij staat laag in de peilingen, krijgt weinig aandacht in de media en sleept amper campagnedollars binnen.
Huntsman besloot al snel om zich volledig op de voorverkiezingen in New Hampshire te richten. De inwoners van deze staat zijn veel gematigder dan Iowa. Dat past beter bij het profiel van Huntsman, die geldt als een man van het midden. Zo vindt hij dat hogere inkomens 'opofferingen moeten doen' en uitgesloten kunnen worden van sociale programma's. Ook is hij zeker niet de felste tegenstander van abortus en zelfs licht positief over het homohuwelijk.
Allemaal opvattingen die het niet goed doen bij de conservatieve basis van de Republikeinen, maar waarmee hij wel de onafhankelijke kiezer aanspreekt. Huntsman hamert er daarom op dat hij de kandidaat is die Obama weet te verslaan.
De weg naar het Witte Huis begint voor Huntsman vandaag. De afgelopen maanden voerde hij bijna non-stop campagne in New Hampshire. Dat betaalt zich uit in steeds betere peilingen. Het is echter zeer de vraag of Hunstman daar iets mee opschiet. In landelijke peilingen en andere staten ligt hij nog steeds straatlengtes achter. Daar kan alleen een bijzonder goede uitslag vandaag iets aan veranderen.