Update

Jomanda vrijgesproken in zaak-Millecam

Het standbeeld van Sylvia Millecam in het Brabantse Boxmeer, in 2005 onthuld. Op de voorgrond: moeder Leny Millecam, op de achtergrond: Jomanda. Foto ANP/Rick Nederstigt Beeld
Het standbeeld van Sylvia Millecam in het Brabantse Boxmeer, in 2005 onthuld. Op de voorgrond: moeder Leny Millecam, op de achtergrond: Jomanda. Foto ANP/Rick Nederstigt

AMSTERDAM - De rechtbank in Amsterdam heeft 'genezend medium' Jomanda vrijdag vrijgesproken in de zaak-Sylvia Millecam. Een klinkende vrijspraak is het niet geworden: de rechtbank heeft vastgesteld dat Jomanda (61) ernstig is tekortgeschoten in de zorgvuldigheid die zij in acht had moeten nemen in haar bejegening van de ernstig zieke actrice. Zij heeft haar zorgplicht geschonden.

Maar zij is er niet de oorzaak van dat Millecam zich niet aan reguliere therapieën tegen kanker heeft onderworpen. Daar heeft Sylvia Millecam in de allereerste plaats zelf voor gezorgd. Millecam ''heeft zichzelf in de waan gebracht'', tegen beter weten in, dat zij geen kanker had, maar een bacteriële infectie. Jomanda bevestigde haar gevoelen daarin, maar heeft het niet gedomineerd. De inzichten waren voor Millecam belangrijk, aldus de rechtbank, maar niet doorslaggevend.

Bovendien was Sylvia Millecam in de hele periode dat Jomanda zich met haar en haar ziekte bemoeide (van september 1999 tot juni 2001, drie maanden voor het overlijden van de actrice) onder behandeling van drie artsen. Ook consulteerde zij een reeks andere artsen. ''Daarmee kan niet worden gezegd dat Jomanda een overwegende invloed had op Sylvia Millecam'', schrijft de rechtbank in haar 80 pagina's tellende vonnis. ''Eerder een vertrouwenwekkende en geruststellende.'' Jomanda had zich wel moeten onthouden van het bezigen van medisch jargon, vindt de rechtbank.

Twee alternatieve artsen die Millecam hebben behandeld, stonden met Jomanda terecht in de zaak-Millecam. Het Openbaar Ministerie dichtte Jomanda de grootste rol toe: het hield haar verantwoordelijk voor haar dood. Het OM had dan ook de zwaarste straf tegen Jomanda geëist: twaalf maanden voorwaardelijke celstraf. Tegen de artsen eiste het vier en acht maanden. Tevens had het OM voor alledrie een beroepsverbod voor twee jaar gevraagd.

De rechtbank verklaarde Jomanda niet en de beide artsen juist wél schuldig aan het opzettelijk benadelen van Millecams gezondheid, met ernstig lichamelijk letsel als gevolg. Het recht stelt veel zwaardere eisen aan artsen, zo redeneerde de rechtbank, dan aan bijvoorbeeld een zelfverklaard genezend medium.

Het vonnis: ''Een arts moet zieken verzorgen, gezondheid bevorderen en lijden verlichten. Een arts is eindverantwoordelijk. Dat is hun roeping en opdracht.'' Die verantwoordelijkheid hebben de artsen niet genomen, vindt de rechtbank. Ze hadden Sylvia Millecam wakker moeten schudden en haar moeten verwijzen naar een reguliere arts. In plaats daarvan lieten ze Millecam in de waan dat ze aan een bacteriële infectie leed en pasten zij alternatieve therapieën toe. Het resultaat daarvan was een voortwoekering van de tumor in het lichaam van Millecam, met al het lijden van dien.

Het opleggen van een straf aan de artsen vond de rechtbank niet noodzakelijk. Het tweetal is al tuchtrechtelijk gestraft en heeft zowel persoonlijk als professioneel veel te verduren gehad door de zaak-Millecam.

Het OM beraadt zich nog op een eventueel hoger beroep. Een van de artsen kondigde na afloop van de uitspraak aan dat hij het vonnis in hoger beroep wil aanvechten. Jomanda verbleef ook vrijdag nog in Canada, volgens haar advocaat haar huidige thuisbasis. Het medium heeft zich gedurende het hele proces niet in het gerechtsgebouw laten zien. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden