'Jomanda raadde Sylvia Millecam operatie af'

AMSTERDAM - Jomanda heeft de actrice Sylvia Millecam afgeraden om zich te laten opereren. Dat hebben haar partner en andere bekenden van de actrice verklaard, zo bleek op de eerste dag van het proces tegen Jomanda en twee alternatieve artsen. Zij staan terecht voor hun omstreden rol bij de behandeling en begeleiding van de later aan kanker overleden Millecam.

Verder hebben getuigen, onder wie twee huisartsen, gezegd dat het medium telkens aan haar heeft gezegd dat ze geen kanker had. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) zijn de drie er dan ook medeschuldig aan dat Millecam in 2001 overleed aan borstkanker.
Uit de getuigenverklaringen blijkt ook duidelijk dat Millecam het fijn vond dat Jomanda aangaf dat ze geen kanker had. Ze wilde niet horen dat ze kanker had.

Niet aanwezig
Het medium zelf was maandag niet aanwezig in de rechtbank. De voorzitter van de rechtbank benadrukte dat de rechtbank vanaf november alle zeilen heeft bijgezet om de gevoelige zaak goed voor te bereiden en heel veel getuigen te laten horen. Daardoor liggen er nog vele vragen. ,,Het is dan ook onbevredigend dat Jomanda op deze wijze positie kiest.''

De rechtbank ging ook nog in op de open brief die nabestaanden hebben geschreven. Zij gaven aan ontsteld te zijn dat Jomanda en de twee alternatieve genezers moeten terechtstaan. De nabestaanden zeggen dat Millecam zelf bewust voor de alternatieve behandeling heeft gekozen.

Voorbeeldgedrag
Rechtbankvoorzitter Diemer gaf aan begrip voor dit standpunt te hebben. Maar hij wees ook op het algemeen belang. Het gedrag van Jomanda en de alternatieve artsen kunnen een voorbeeldgedrag zijn. Als zij zich niet aan de regels gehouden hebben en/of fouten hebben gemaakt, moet dat ook in het belang van anderen voor het voetlicht komen, aldus Diemer.

Een van de alternatieve artsen die terechtstaat, heeft benadrukt dat hij Millecam wel degelijk heeft gezegd dat ze een ernstige vorm van kanker had en dat ze zich moest laten opereren. ,,Ze wilde het gewoon niet. Ze deed gewoon niet wat je zei.''

De zaak wordt dinsdag voortgezet. Dan komen de rollen van de alternatieve genezers verder aan bod. (ANP)

Sylvia Millecam Foto ANP Beeld
Sylvia Millecam Foto ANP

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden