Jomanda had grote invloed op Millecam

De nabestaanden van Millecam zijn boos over de vervolging van Jomanda en de artsen. Foto ANP/Robert Vos Beeld
De nabestaanden van Millecam zijn boos over de vervolging van Jomanda en de artsen. Foto ANP/Robert Vos

AMSTERDAM - De Amsterdamse rechtbank is overspoeld met brieven van Jomanda-aanhangers die vragen af te zien van vervolging. Dat zei rechtbankvoorzitter M. Diemer gisteren aan het begin van de rechtszaak tegen haar en twee alternatieve artsen.

Volgens het Openbaar Ministerie zijn de drie medeschuldig aan de dood van actrice Sylvia Millecam, die in augustus 2001 overleed aan borstkanker. Ze zouden haar hebben wijsgemaakt dat haar ziekte geen kanker was. maar een bacteriele infectie, en haar van operaties en chemotherapie hebben afgehouden. Het OM rekent dat tot het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel. Justitie heeft vijftig getuigen gehoord.

De nabestaanden van Millecam zijn boos over de vervolging van Jomanda en de artsen. 'Voorop staat nog steeds dat we Sylvia tijdens haar ziekte en in haar keuzes onvoorwaardelijk hebben gesteund en gerespecteerd. Het stoort ons dat anderen het met dit respect niet zo nauw hebben genomen,' schreven zij aan de koningin.

In september 1999 constateerde de huisarts van Millecam een knobbeltje in haar rechterborst. Vanaf dat moment bezocht de actrice medische specialisten in diverse ziekenhuizen. Maar Millecam weigerde behandeling, bang dat ze door chemotherapie haar mooie bos haar kwijt zou raken en al in de overgang zou raken.

Volgens een specialist in het Amsterdamse Antoni van Leeuwenhoek was ze zich 'rationeel bewust dat ze een agressieve tumor had, maar emotioneel niet'. Millecam zocht haar heil in het alternatieve circuit. Een jaar voor haar dood schreef ze de specialist: 'Ik ben me bewust dat ik een keuze maak waar u het niet mee eens bent.'

Was ze voldoende in balans om die keuze te maken, vroeg de rechtbank zich af, of werd ze beïnvloed door Jomanda en de twee alternatieve artsen?
Uit het boek Jomanda, lady of the light uit 2002 blijkt volgens de rechtbank dat de gebedsgenezeres de reguliere geneeskunst wantrouwt, terwijl ze denkt zelf als instrument van een goddelijke wereld geen fouten te kunnen maken. ''Maar ik begrijp dat Jomanda tegenwoordig wel altijd zegt: raadpleeg je arts,'' aldus Diemer.

Uit de getuigenverklaringen blijkt dat Jomanda een grote invloed had op Millecam. Vaak zou de actrice voor een beslissing hebben gezegd: ''Even checken bij Jomanda.'' Volgens haar partner Nol Willemsen zou Millecam nooit hebben beweerd dat Jomanda haar kon genezen. ''Jomanda zorgde er wel voor dat we ernstig twijfelden of het wel kanker was.''

Volgens Millecams huisarts zou Jomanda 'van gene zijde' hebben vernomen dat het geen kanker was, maar een bacteriële infectie. Zo werd Millecam bij de healings van Jomanda ook ingedeeld bij patiënten met een bacteriële infectie.

Pas later beweerde Jomanda, die niet in de rechtbank verscheen, dat ze het alleen over de oorzaken van Millecams kanker had gehad, omdat ze zelf geen ziektes kan zien. Ook zou ze Millecam hebben doorverwezen naar artsen. Die moesten van Millecam wel de alternatieve geneeskunde aanhangen. (FRANS BOSMAN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden