Joko Widodo beëdigd als nieuwe president van Indonesië

Joko Widodo mag zich vanaf vandaag president van Indonesië noemen. Tijdens een ceremonie in het parlement werd hij 's ochtends beëdigd. De gouverneur van Jakarta volgt president Susilo Bambang Yudhoyono op, die tien jaar aan de macht is geweest.

Redactie
Joko Widodo tijdens zijn inauguratietoespraak. Beeld ap
Joko Widodo tijdens zijn inauguratietoespraak.Beeld ap

Joko Widodo, Jokowi in de volksmond, won de verkiezingen in juli van Prabowo Subianto, die zich niet zomaar wilde neerleggen bij zijn verlies. Subianto ging naar het Constitutioneel Hof en wilde dat de uitslag ongeldig zou worden verklaard. Volgens hem was er fraude gepleegd bij de stembusgang. De negen rechters gingen daar unaniem niet in mee.

De verwachtingen van het presidentschap van Jokowi zijn hoog. Hij heeft zich als gouverneur van de Indonesische hoofdstad Jakarta populair gemaakt door als een wervelwind problemen aan te pakken en aanspreekbaar te zijn voor het 'gewone' volk . Hij is de zevende president van Indonesië en is benoemd voor vijf jaar.

Jokowi is als zoon van een timmerman niet afkomstig uit de elite. In tegenstelling tot vele corrupte politici in Indonesië heeft Jokowi een 'schoon' imago.

Mekka

De afgelopen jaren was hij een sensatie als gouverneur van Jakarta. In hemdsmouwen en op slippers trok de fan van hardrockband Metallica als een wervelwind door de miljoenenstad. De nietsvermoedende toerist zou Jokowi voor een taxichauffeur kunnen houden.

Onaangekondigd overviel hij zijn ambtenaren: zijn de dijken hoog genoeg, wordt het vuilnis opgehaald?

Maar ondanks zijn populariteit slonk Jokowi's voorsprong in de peilingen. Hij was het doelwit van een door zijn tegenstanders gefinancierde lastercampagne. Jokowi is een gematigd moslim, maar werd weggezet als christen van Chinese afkomst: geen aanbeveling in het land met de grootste moslimbevolking in de wereld. Om te bewijzen dat hij echt een moslim is, is Jokowi zelfs op bedevaart naar Mekka gegaan.

Indonesische Obama

Jokowi kreeg uiteindelijk ruim 53 procent van de stemmen. Zijn rivaal stapte nog naar het constitutioneel hof om de uitslag aan te vechten, omdat er volgens hem fraude was gepleegd. Maar het hof gaf hem ongelijk.

Na tien jaar volgt de 'Indonesische Obama' president Susilo Bambang Yudhoyono op. Yudhoyono heeft stabiliteit gebracht, maar hij heeft corruptie, mensenrechtenschendingen en vele praktische problemen van alledag niet voortvarend aangepakt. Veel Indonesiërs hopen dat 'Jokowi' in de op twee na grootste democratie van de wereld voor een ommekeer kan zorgen. Bij zijn aantreden pleitte hij voor eenheid en riep hij de Indonesiërs op met z'n allen 'te werken en te werken'.

Joko Widodo. Beeld epa
Joko Widodo.Beeld epa

Zelfvoorzienend

De nieuwe president van Indonesië wil dat de productie van rijst, suiker en graan in zijn land sterk omhooggaat. Binnen vier jaar moet die zo stijgen dat het land bij die drie voedingsproducten zelfvoorzienend wordt, zei hij in een teleconferentie tegen boeren, artsen, leraren en studenten uit het hele land.

Widodo's voorganger Susilo Bambang Yudhoyono streefde er ook naar dat Indonesië in zijn eigen behoefte aan essentiële voedingsproducten zou gaan voorzien, maar dat doel werd slechts zeer gedeeltelijk gehaald door de corruptie en de omvangrijke bureaucratie in het land.

Widodo erkende dat het 'geen makkelijk doel' is om het land bij voedsel zelfvoorzienend te maken, maar 'ik vertrouw erop dat wij ons doel in drie of vier jaar kunnen bereiken'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden