Joker moet Id-kaart inleveren

HELLEVOETSLUIS/DEN HAAG - De man uit Hellevoetsluis die van de gemeente een identiteitskaart kreeg waarop hij staat afgebeeld met een pasfoto van zichzelf als De Joker, een figuur uit de Batman-films, moet die kaart inleveren.Dat heeft de gemeente donderdag laten weten. Volgens een woordvoerder van de gemeente moet hij zijn kaart inleveren omdat zijn ''huidige verschijningsvorm anders is dan op zijn id-kaart.''

Verantwoordelijk minister Atzo Nicolaï (Bestuurlijke Vernieuwing) is blij met het besluit en vindt het een goede zaak dat de man de kaart moet teruggeven. De bewindsman gaat nog wel aan de burgemeester vragen wat er precies is gebeurd. Als daar lessen uit zijn te leren, zal het ministerie die delen met alle gemeenten, aldus de woordvoerder van Nicolaï.

Binnenlandse Zaken verscherpte vorig jaar de regels voor pasfoto's wegens de invoering van het nieuwe elektronische paspoort. Zo mogen mensen op een pasfoto niet meer lachen en moeten zij hun mond gesloten houden. Het hele gezicht moet goed te zien zijn.

Beroep op levensbeschouwelijke reden

De 35-jarige inwoner van Hellevoetsluis schminkte zich bij de aanvraag van de id-kaart zwart en zette een hoedje op. Volgens de gemeente deed hij een beroep op de mogelijkheid om op grond van levensbeschouwelijke reden met een bedekt hoofd op de kaart te mogen staan. ''Er is uitvoerig met betrokkene gesproken over zijn verschijningsvorm in het kader van zijn levensbeschouwing, waardoor voor zover mogelijk op dat moment de wet op een juiste manier is uitgevoerd. De wet geeft daartoe de mogelijkheid. Op basis van zijn levensbeschouwing kreeg hij vrijstelling.''

Ook rijbewijs aangevraagd

De man, die beveiligingsbeambte is, wilde aantonen dat de huidige regels niet voldoen. Hij zegt dat hij woensdag succesvol een rijbewijs heeft aangevraagd, wederom met een foto van hemzelf als De Joker. De gemeente zegt deze aanvraag niet te honoreren. Hij zal hierover een brief krijgen.

Eerder op de dag liet SGP-Kamerlid Kees van der Staaij weten dat hij wil dat het ministerie de regels voor pasfoto's op id-kaarten opnieuw bekijkt, nu is gebleken dat die makkelijk zijn te omzeilen met een beroep op levensovertuiging. Aleid Wolfsen van de PvdA wil eveneens tekst en uitleg. Hij vraagt zich af of de richtlijnen duidelijk genoeg zijn en of de criteria voor pasfoto's aanscherping nodig hebben. (ANP)

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden