Joke Smitprijs voor Gronings vrouwencollectief JAMES

DEN HAAG - Het Groningse vrouwencollectief JAMES krijgt dit jaar de Joke Smitprijs, de tweejaarlijkse regeringsprijs voor emancipatie.Minister Ronald Plasterk, verantwoordelijk voor emancipatie, heeft de prijs donderdag op Internationale Vrouwendag aan de groep van vijf vrouwen uitgereikt.

De naam JAMES bestaat uit de eerste letters van de voornamen van de vrouwen die de 'ideeëntank' vormen voor de bevordering van deelname van vrouwen aan de maatschappij. Dat was dit jaar het thema van de Joke Smitprijs. De vrouwen gebruiken hun netwerken om allerlei projecten van de grond te krijgen.

Zelf vormt JAMES geen georganiseerd verband, maar uit de ideeën van de vijf vrouwen zijn wel een aantal stichtingen voortgekomen, zoals de stichting Thuishuis, een organisatie voor kleinschalige kinderopvang. Inmiddels zijn er dertig thuishuizen.

De prijs, die bestaat uit een kunstwerk en een bedrag van 10.000 euro, is vernoemd naar de in 1981 overleden feministe Joke Smit.

Na de uitreiking van de prijs ondertekende Plasterk samen met collega-bewindslieden Ella Vogelaar (Wonen, Wijken en Integratie) en Jet Bussemaker (Volksgezondheid) het convenant Duizend en één Kracht met wethouders van de vier grote steden en Nijmegen en Breda. De rijksoverheid geeft subsidie voor gemeentelijke projecten om vrouwen uit etnische minderheden deel te laten nemen aan vrijwilligerswerk. (ANP)

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden