Jojo-effect op Wall Street

NEW YORK - De koersen op Wall Street gingen woensdag op en neer. Beleggers toonden zich behoedzaam, ondanks diverse positieve signalen over de Amerikaanse economie. Na een lagere opening, veerden de koersen even op na een gunstig cijfer over de Amerikaanse huizenmarkt. Daarna vielen zij weer terug om tegen sluitingstijd toch weer iets op te krabbelen.

Een dik uur voor afsluiting van de handelsdag gaven de beuren een wisselend beeld. De Dow-Jonesindex van dertig toonaangevende fondsen noteerde 9543,97 punten, een winst van 0,1 procent of 4,53 punten. Ook de breder samengestelde D&P 500-index steeg 0,1 procent en kwam uit op 1027,45 punten. Dat is 0,55 punten hoger. De Nasdaq was net weer onder de nullijn gedoken en noteerde 2022,84 punten. Dat is een verlies van 0,1 procent of 1,51 punten.

Na de recente koersstijgingen, nemen de beleggers even adempauze, aldus een analist. Vlak voor opening van de beurs werd bekend dat producenten van duurzame goederen in juli 4,9 procent meer orders hadden gekregen dan de maand ervoor. Maar toch openden de beurzen lager. Zij herstelden zich toen kort na opening bekend werd dat er in juli meer nieuwe huizen zijn verkocht dan in juni. Maar ook dat gunstige cijfer kon de belegger niet tot grote acties verleiden. Een analist sprak van een ''slaperige dag''.

Marktanalist Rob Stein had er wel een verklaring voor. ,,We staan op een kruispunt'', meende hij ,,De economische data zijn licht verbeterd, terwijl de markt meer dan licht is gestegen. Dat betekent dat de data zullen moeten inlopen op de markt.''

Aan de woningbouw gerelateerde fondsen profiteerden woensdag wel van de huizencijfers. Zo steeg het aandeel van doe-het-zelfketen Home Depot met ruim 1,25 procent. Het aandeel Pulte Homes (huizenbouw) kreeg er dik 2 procent bij.

Ook de oliemaatschappijen bleven het goed doen,. Zowel Exxon Mobil als Chevron zag de koers weer met een kleine 0,5 procent stijgen. De banken daarentegen leverden na de plusjes van dinsdag woensdag weer iets in. JP Morgan Chase verloor 1,22 procent en de Bank of America leverde 0,3 procent in.

De euro stond kort voor het einde van de handel in New York op 1,4244 dollar. Aan het einde van de handelsdag in Europa noteerde de munt 1,4228 dollar. (ANP)

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden