'John McCain heeft zijn hoofd verloren'

John McCain krijgt een motor uit handen van Paul Teutul, hoofdpersoon van de American Chopper televisiesoap. Foto AP/Gerard Herbert Beeld
John McCain krijgt een motor uit handen van Paul Teutul, hoofdpersoon van de American Chopper televisiesoap. Foto AP/Gerard Herbert

De economische standpunten van John McCain lijken even hard op een neer te schieten als de koersen op Wall Street. Eerst meende de Republikeinse presidentskandidaat dat het fundament van de Amerikaanse economie in orde was, een dag later kwam hij daar noodgedwongen op terug.

In eerste instantie was de 72-jarige senator tegen de 85 miljard dollar kostende redding van verzekeraar AIG door de overheid, een dag later was hij voor. Eerst presenteerde McCain zich als een standvastige, ervaren leider, niet veel later was hij opeens de woedende politicus die hebzuchtige en corrupte bankiers aan de schandpaal beloofde te nagelen.

De commentaren vanuit rechtse hoek zijn allesbehalve lovend. ''Onder druk van de financiële crisis is er één presidentskandidaat die zich gedraagt als een onzekere debutant,'' zo oordeelde de invloedrijke conservatieve columnist George Will. ''En dat is niet Barack Obama.'' Het conservatieve lijfblad Weekly Standard was al even negatief.

''Het lijkt erop dat John McCain de afgelopen week zijn hoofd heeft verloren door het duizelingwekkende economische nieuws.''
In de peilingen heeft McCain de prijs betaald voor de financiële crisis.

De kleine voorsprong is omgeslagen in een achterstand op zijn Democratische tegenstander Barack Obama. De Republikeinen krijgen de schuld van de economische crisis, zo blijkt uit de peilingen. Van de kiezers die menen dat de economie ernstig in verval is, stemt 62 procent op Obama en slechts 29 procent op McCain. ''Dat kan onder de huidige omstandigheden fataal blijken voor John McCain,'' aldus het blad Politico.

McCain wil zich distantiëren van zijn eigen partij, maar de Democraten schilderen hem steeds weer af als de vertegenwoordiger 'van een bankroete Republikeinse ideologie'. Barack Obama oordeelt dat de afgelopen tien dagen duidelijk maken dat McCain 'geen helder inzicht' heeft in de economische problemen.

''We kunnen vaststellen dat onze tegenstander in paniek is.'' En passant tikte Obama zijn vicepresidentskandidaat, Joe Biden, op de vingers. De Democratische 'running mate' reageerde in eerste instantie ook afwijzend op de overheidsinterventie bij AIG. ''Joe had moeten wachten met zijn reactie,'' aldus Obama, die zelf geen standpunt innam.

Enkele critici menen dat daar juist het probleem ligt van Obama. De 47-jarige senator zou té afwachtend en voorzichtig zijn. Publicist Christopher Hitchens schrijft dat Obama de race allang had moeten beslissen nu Amerika onder Republikeins bewind is veranderd in 'een bankroete bananenrepubliek'.

In plaats daarvan lijkt de Democraat vooral geen fouten te willen maken. ''Waarom is Obama zo duf, weifelend en weinig moedig?'' zo vraagt Hitchens zich af.

De Republikeinen schilderen Obama in een nieuwe reclamespot eveneens af als iemand die zich totaal afzijdig houdt in de discussie over de economische crisis. ''Geen leiderschap,'' luidt de Republikeinse conclusie.

De adviseurs van Obama maken zich geen zorgen. Ze menen dat de relatief onervaren Democraat vooral 'geruststellend' dient over te komen. Hij moet kiezers laten zien dat hij kalm genoeg is om Amerika door een crisis te leiden.

Het ongenoegen over de regering-Bush zal dan genoeg zijn om de Democraten aan een verkiezingsoverwinning te helpen, zo is de verwachting.

Het is wel de vraag of president Obama in dat geval zijn ambitieuze plannen voor onderwijs, gezondheidszorg, infrastructuur en milieu kan waarmaken. De Democraat toonde zich gisteren realistisch. ''Kan ik alles wat ik tijdens deze campagne heb beloofd meteen gaan doen? Waarschijnlijk niet. Alles hangt af van de belastinginkomsten.'' (FRANK HENDRICKX)

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden