PlusI Love Amsterdam

John Leerdam: 'Skyline Noord is een hoogtepunt voor Amsterdam'

In een serie over Amsterdammers en hun favoriete plek brengt John Leerdam (55), onder meer PvdA-lijstduwer en voorzitter Organisatie Caribische Nederlanders, een ode aan de skyline van Noord.

Sara Luijters
PvdA-lijstduwer Leerdam: 'Een mooie plek voor een Slavernij Museum' Beeld Marijke Stroucken
PvdA-lijstduwer Leerdam: 'Een mooie plek voor een Slavernij Museum'Beeld Marijke Stroucken

"Amsterdam heeft een kloppend hart, het mooie vind ik dat je weet dat je ergens kunt beginnen en kunt eindigen. Wanneer ik vrienden uit het buitenland op bezoek heb, laat ik ze de stad ook altijd zien volgens een vaste route: van het Borneo-eiland, via het Centraal Station, over de grachten, naar West en Zuidoost. Op die manier probeer ik de stad voor ze in kaart te brengen.

Sinds ik in 1982 uit Curaçao naar Amsterdam ben gekomen, heb ik overal gewoond en heb ik veel buurten zien veranderen, van de Wallen en Oud-West tot Osdorp en het Borneo-eiland. Op de Wallen woonde ik om de hoek van een bekende homobar, mijn moeder was in shock toen ze op bezoek kwam.

Zelf was ik vooral onder de indruk van de krakersrellen, ik belandde er, op weg naar de Theaterschool in de Spuistraat, eens middenin. In die dagen leek het wel oorlog in de straten van Amsterdam, ik begreep er niets van kraken."

Hoge huren
"De stad is er sinds de jaren tachtig in veel opzichten op vooruitgegaan, maar dat veel jonge mensen nu uit de binnenstad worden gedreven door de hoge huren vind ik een zorgelijke ontwikkeling. Jonge mensen zorgen juist voor dynamiek en maken een stad leefbaar."

"Tegenwoordig woon ik in Zuidoost, in een straat met veel tweeverdieners, waar iedereen elkaar kent. De sfeer is er heel warm, mijn vrouw en ik worden er door de kinderen aangesproken met oom en tante. Het mooiste voorbeeld van hoe een buurt kan veranderen vind ik wel Amsterdam-Noord."

"Voor de aftrap van de campagne van de PvdA in 2002 hadden we een bijeenkomst in een café dichtbij de pont. Ik begreep niet waarom we in godsnaam in dat desolate Noord moesten afspreken, het was er een groot braakliggend terrein. Zo zie je maar dat je altijd de blik op de toekomst moet richten, want tegenwoordig is het stadsdeel niet meer de appendix van Amsterdam, maar een volwaardig onderdeel van de stad. Straks met de Noord/Zuidlijn helemaal."

"Ik heb een aantal jaar in New York gewoond en Noord en de buurt Overhoeks doen me denken aan de ontwikkeling van het Meatpacking District. Het heeft dezelfde allure, met de creatieve industrie die er zich vestigt, cultuur en veel nieuwe bars en clubs."

Fenomenaal
"Het begint eigenlijk al bij het Oosterdokseiland met de OBA, Sea Palace en het Double Tree Hilton met de bar op de elfde etage. Om vervolgens via het vernieuwde Centraal Station, ook een aanwinst voor de stad, uit te komen bij het pontje. Vanaf daar heb je een fenomenaal uitzicht op het IJ, de imponerende, futuristische architectuur van het Eyegebouw en de A'DAM Toren in het voormalige Shellgebouw, met helemaal onderin club Shelter.

Bouw mee

Architectuurcentrum Amsterdam gaat een unieke stadsmaquette bouwen. Om de maquette te financieren roept het Amsterdammers op hun favoriete plek in de stad te adopteren.

Wilt u ook meebouwen? Ga naar stadsmaquette.amsterdam en adopteer uw favoriete gebouw, straat of buurt en deel uw verhaal. En wie weet is uw verhaal binnenkort te lezen in deze krant.

Eenmaal aan de overkant is de omgekeerde skyline al even indrukwekkend. Ik vind het een hoogtepunt in de recente ontwikkeling van Amsterdam. Als je naar het Eyegebouw kijkt of er rondloopt voel je: hier gebeurt iets, dit is gemaakt door mensen met een visie. Het enige waar wel wat meer aandacht aan besteed zou kunnen worden is de Strip voor het Eyegebouw: die verdient het om optimaal in gebruik genomen te worden.

Het zou een levendige boulevard kunnen worden voor flanerende en sport -en cultuurminnende mensen. Waarom komt hier geen dependance van het Stedelijk Museum? Of geef het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden een Slavernij Museum, zoals in Washington DC of in Liverpool ook is gebeurd. De kade aan het IJ, met uitzicht op de schepen, zou een mooie plek zijn om de diversiteit van Amsterdam een gezicht te geven."

De Noordelijke IJoever Beeld Jorris Verboon
De Noordelijke IJoeverBeeld Jorris Verboon

Galgenveld wordt nieuwe stadswijk

Aan de noordelijke IJoever, op de plek van het voormalige galgenveld (1404-1795), maken de kantoren en laboratoria van Koninklijke Shell plaats voor een nieuwe stadswijk.

Het plan voor de herontwikkeling van het circa 20 hectare tellende Shellterrein bestaat uit drie deelgebieden: de Campus, de Strip en de Scheg. De Campus ligt aan de westzijde en heeft woningbouw in een stedenbouwkundig campusmodel als bestemming.

Toren Overhoeks, die zijn naam dankt aan de draaiing van vijfenveertig graden ten opzichte van het IJ, het achterliggende Groot Laboratorium (nu A Lab) en de drie geplande torens zijn onderdeel van deelgebied De Strip. Tussen beide gebieden in ligt het toekomstige Schegpark.

Gezichtsbepalend voor Overhoeks zijn de voormalige kantoortoren van Arthur Staal en het Eye Filmmuseum.

De iconische toren is recent getransformeerd door Felix Claus. De werknemers van Shell hebben ruimte gemaakt voor ID&T, AIR Events en MassiveMusic en het gebouw draagt de nieuwe naam A'DAM (Amsterdam Dance and Music) Toren. Bezoekers hebben toegang tot een club, restaurant, hotel en uitkijkpunt.

Voordat de A'DAM Toren gereed was opende in 2012 al het Eye Filmmuseum zijn spectaculaire pand naar ontwerp van het Weense bureau Delugan Meissl Associated Architects. Door de ontwikkeling van de nieuwe stadswijk Overhoeks verschuift het centrum van de stad en staat ook Amsterdam-Noord sinds 2012 voor het eerst op de toeristische plattegrond.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden