John Kerry: raspoliticus met oog voor Europa

Senator en oud-presidentskandidaat John Forbes Kerry is een van de bekende namen in de Democratische Partij. Kerry heeft zeer veel ervaring met buitenlandse politiek. Hij zat decennialang in buitenlandcommissie van de Senaat, waar hij zelfs lof kreeg van politieke tegenstanders. Zo zei een Republikeinse collega dat 'niemand in de VS meer tijd heeft besteed aan zaken die belangrijk zijn voor ons land' dan Kerry.

Redactie
John Kerry Beeld afp
John KerryBeeld afp

Kerry (11 december 1943) is geboren in Denver, Colorado als zoon van een carrièrediplomaat. Hij studeerde politieke wetenschappen aan de gerenommeerde universiteit Yale. Daar was hij lid van het elitaire en geheimzinnige studentengenootschap Skull and Bones, waar ook oud-president George W. Bush bij zat.

Gewond
Tijdens de Vietnamoorlog was de jonge Kerry commandant op een patrouilleboot. Hij raakte enkele keren gewond en kreeg onderscheidingen voor betoonde moed. Na zijn diensttijd keerde hij zich tegen de oorlog. Kerry was één van de duizend veteranen die in 1971 onderscheidingen over het hek van het Witte Huis smeten, om hun protest tegen de oorlog kracht bij te zetten.

Kerry maakte politiek carrière en werd in 1985 senator van Massachusetts. Kerry was in 2004 de Democratische kandidaat die het opnam tegen de zittende president George W. Bush.

Afstandelijk
Hij leek de ideale kandidaat, maar hij is volgens veel commentatoren ten onder gegaan aan 'het Kerry-effect'. Voor het grote publiek was de succesvolle Kerry wellicht te groot (1 meter 93), te zelfverzekerd en te rijk. Veel mensen zagen hem als een afstandelijke, patriarchische man.

Hoewel hij de regering vaak bekritiseerde, stemde hij toch vaak in met de beslissingen. Zo stemde hij in 2002 ondanks zijn kritiek toch voor militair ingrijpen in Irak. Hij is een verklaard vriend van Israël. Ook was hij namens de regering betrokken bij ingewikkelde onderhandelingen in Afghanistan en Pakistan. Dit jaar was hij de eerste Amerikaanse politicus die de nieuw gekozen Egyptische president Morsi gelukwenste.

Melting pot
Hoewel zijn naam en geloofsovertuiging (katholiek) anders doen vermoeden, is Kerry niet van Ierse afkomst. Hij is een product van de Amerikaanse 'melting pot'. Hij heeft onder meer een Joodse achtergrond. Zijn grootvader Fritz Kohn kwam uit het huidige Tsjechië. Kohn emigreerde naar de Verenigde Staten en veranderde zijn naam in 1907 in Fred Kerry.

De benoeming van Kerry als minister van Buitenlandse Zaken kan goed nieuws zijn voor Europa. 'Europa staat bij hem meer in de picture', zei Europarlementariër Hans van Baalen (VVD) onlangs. Kerry heeft niet alleen roots op het Europese vasteland, hij bracht er ook een deel van zijn jeugd door. Omdat Kerry's vader diplomaat was, verhuisde het gezin geregeld en kreeg de aanstaande minister veel te zien van Europa.

null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld getty
Beeld getty
null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld getty
Beeld getty
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden