John Ewbank trekt koningslied terug

Componist John Ewbank heeft zijn koningslied teruggetrokken. Dat meldt Ewbank zaterdagavond op zijn Facebookpagina.

Redactie
John Ewbank trekt het officiële koningslied terug. Beeld anp
John Ewbank trekt het officiële koningslied terug.Beeld anp

'Na zojuist de zoveelste nageboorte op mijn twitter account te hebben geblocked ben ik er dan nu echt he-le-maal klaar mee', laat hij via Facebook weten.

Ewbank maakte de muziek, die is uitgevoerd door het Metropole Orkest en andere musici. Voor de tekst zijn bijdragen van het publiek gebruikt.
Sinds het ruim 5 minuten durende koningslied vrijdag werd gepresenteerd op de radio, is een storm van kritiek losgebarsten.

Verwensingen
Ewbank zegt genoeg te hebben van alle verwensingen die hem ten deel zijn gevallen. 'Ik ben zelf de enige paraplu in deze zeikregen en heb besloten dat ik mij niet op deze manier laat bejegenen. Excuses aan hen die het met mij wel een gepast lied vonden.......'

Hij wenst iedereen veel plezier met de alternatieven, zoals 'Zo mooi als jij' van de 3Js, 'het Koninginnelied' van RTL Boulevard en 'Je bent een Koning' van twee Utrechtse studenten.

Meezingconcert
Het lied is een van de initiatieven van het nationaal comité Inhuldiging. Het koningslied moet op 30 april overal in Nederland klinken met als hoogtepunt het feestelijke meezingconcert. Samen voor Oranje in Ahoy in Rotterdam.

null Beeld Een groep BN'ers met op de voorgrond John Ewbank tijdens het opnemen van het Koningslied, ANP Kippa
Beeld Een groep BN'ers met op de voorgrond John Ewbank tijdens het opnemen van het Koningslied, ANP Kippa

Ewbank was zaterdagavond niet voor commentaar bereikbaar. De integrale tekst die hij publiceerde:

Geachte landgenoten,

Na zojuist de zoveelste nageboorte op mijn twitter account te hebben geblocked ben ik er dan nu echt he-le-maal klaar mee. 'Ga je begraven in schaamte, de hoogste boom is nog te goed voor je, je moet mild worden gestenigd en je verdient de brandstapel voor het schrijven van het slechtste nummer ooit en het land internationaal voor schut te hebben gezet' - een kleine greep uit de verwensingen die mij de afgelopen anderhalve dag ten deel vielen. Ik ben zelf de enige paraplu in deze zeikregen en heb besloten dat ik mij niet op deze manier laat bejegenen.

Excuses aan hen die het met mij wel een gepast lied vonden, die bijgedragen hebben aan de totstandkoming en aan hen die mij op een nette of grappige manier hebben laten weten dat zij liever wat anders hadden gehoord, maar ik trek hierbij het Koningslied terug en wens u allen heel veel plezier met het zingen van: 'Zo mooi als jij' van de 3Js, 'het Koninginnelied' van RTL Boulevard, 'Je bent een Koning' van 2 Utrechtse studenten, '10.000 reasons' van Matt Redmann, 'Jij en ik onder de zon' in het overleden drents van Nico Dijkshoorn of het lied dat Sylvia Witteman, Johan Vlemmix en Giel Beelen gaan produceren in al hun wijsheid van muziek en de nederlandse taal.

Met vriendelijke groet,
John Ewbank

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden