Plus

John de Wolf helpt 50-plussers: 'Je moet je eigen ikkie overboord gooien'

Oer-Rotterdammer John de Wolf was woensdag in Amsterdam om werkloze vijftigplussers een hart onder de riem te steken. 'Eindeloos solliciteren zonder reacties te krijgen, doet iets met je ikkie.'

Minister Lodewijk Asscher (links) en ouderencoach John de Wolf Beeld anp
Minister Lodewijk Asscher (links) en ouderencoach John de WolfBeeld anp

'Je wordt gewoon niet uitgenodigd," zegt Yvonne Christ (56), over de sollicitaties die ze al een half jaar aan de lopende band uitstuurt. Voor USG, het moederbedrijf van Aktiesport en Perry Sport, reisde ze af en aan naar China om de productie van sportartikelen te begeleiden.

Toen USG failliet ging, stond ze ineens op straat. Een sollicitatiebrief had ze in geen tijden geschreven. "Ik was altijd geheadhunt."

En nu? Niets. Omdat ze te oud is? "Nee, zo rechtstreeks gaat het niet," zegt Fijda Verweij (52), die dertig jaar werkte als verkoper in een schoenenwinkel totdat die begin dit jaar failliet ging. "Mensen zijn wel beleefd," zegt Christ. Verweij richt intussen haar zoeklicht ook op kledingwinkels. Maar nog steeds, geen antwoord.

Buiten spel
Oud-voetballer John de Wolf (53) is sinds een half jaar ambassadeur voor de vijftigplusser op de arbeidsmarkt. Hij merkt hoe het aan vijftigplussers vreet dat ze buitenspel staan. Bij uitkeringsinstantie UWV in Amsterdam vertelt hij hoe vijftien werkloze vijftigplussers de kans kregen zichzelf te presenteren in Hotel New York in Rotterdam ("Die andere mooie stad").

Van die vijftien gingen er maar vijf naar de volgende ronde. Maar ook de rest was blij dat ze eindelijk eens uitgenodigd werden, vertelt De Wolf. "Dus ook degenen die het niet waren geworden. Ze zeiden: Kan gebeuren. Ik hoor er tenminste weer bij. Ze kregen toch weer energie om verder te solliciteren."

"Ik spreek mensen die duizend keer gesolliciteerd hebben en ze krijgen maar twintig keer antwoord. Dat doet wel wat met je ikkie, hè. Hoor ik er nog bij? Ik zeg ook: sollicitatie nummer duizend-en-een kan wél raak zijn, blijf positief. Maar dat is makkelijk gezegd."

Ze voelden zich soms aan hun lot overgelaten, vertellen vier WW'ers aan minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid). Via de onpersoonlijke website Werk.nl moesten ze zelf hun weg maar vinden. Te vrijblijvend. Het UWV geeft ze daarom sinds 1 oktober weer de mogelijkheid op gesprek te komen. "Je moet mensen wel in staat stellen de moed niet op te geven," zegt Asscher.

Schaamte
Er is veel te hard bezuinigd, zo verklaart hij alle nadruk die binnen het UWV werd gelegd op een website die de WW'ers vacatures toeschuift. En dat op het moment dat de werkloosheid snel groeide. "Ik heb me weleens geschaamd dat we werkzoekenden naar een website moesten verwijzen terwijl iedereen aanvoelt dat ze behoefte hebben aan een gesprek van mens tot mens," zegt de minister. "Dat je mensen die in zo'n rotsituatie niet meer ziet, is moeilijk te verkroppen, moreel niet te verdedigen."

Het UWV is blij met het extra geld van de minister waardoor zogeheten persoonlijke dienstverlening weer mogelijk is. Zodra de vijftigplussers werkloos zijn geworden kunnen ze langskomen voor een gesprek dat hen op weg helpt naar cursussen en omscholing. "Het is ook een gevoel: hé, de overheid kijkt weer naar mij om," zegt UWV-directeur Tof Thissen. "Dat geeft zelfvertrouwen, eigenwaarde. Dat solliciteert toch prettiger."

"De goudhaantjes, die elektromonteur bij Imtech die de volgende dag al een nieuwe baan heeft, die redden zich wel. Die vinden het juist wel prettig dat zij het online kunnen regelen. Maar het gaat om de mensen die het het moeilijkst hebben als ze werkloos worden, omdat ze lager opgeleid zijn, gaten in hun cv hebben of ouder zijn."

En dan is er altijd nog John de Wolf. In Amsterdam. Aan Ajax-Feyenoordsentimenten heeft hij geen boodschap. De opmerking van de Amsterdamse Partij van de Ouderen dat ze het niet zo nodig vond De Wolf hier in te zetten, heeft de partij bij zijn weten teruggetrokken. "Ik kan me prima wegcijferen om hier in Amsterdam te zijn voor het gezamenlijke doel. Je moet je eigen ikkie overboord gooien."

'Durf op je bek te gaan'

Ouderenambassadeur John de Wolf merkt al verschil als het gaat het om de vooroordelen die er zijn over vijftigplussers op de arbeidsmarkt. "Die hoor je bijna niet meer," zegt hij. "Dat is klaar."

Hij begeleidde al oudere werkzoekenden in Maassluis. Toch heeft het de stoere oud-Feyenoorder verrast dat minister Lodewijk Asscher bij hem uitkwam. Voor hemzelf geldt ook wat hij de vijftigplussers voorhoudt: "Als er iets voorbijkomt, denk niet meteen: kan ik niet, wil ik niet, niets voor mij. Sta ervoor open en durf op je bek te gaan."

Asscher is blij met zijn keuze voor De Wolf. "Het eerste effect is meteen: John de Wolf? Is die óók al boven de vijftig? En ik merk dat zijn positieve boodschap aanslaat bij werkgevers."

"Het was een gok, maar het ging zo de verkeerde kant op met alle vooroordelen over vijftigplussers. Ze gingen er zelf in geloven: ik heb toch geen kans meer, stop maar met die sollicitatieplicht, het heeft toch geen zin. Om dat te doorbreken kon ik geen oud-Kamerlid vragen. Hier was iets anders nodig."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden