Johannes Heesters overleden

Johannes Heesters is op 108-jarige leeftijd overleden. Hij was een Nederlandse acteur en operettezanger. Heesters trad als 108-jarige, nog steeds op voornamelijk in het Duitse taalgebied. In Nederland is hij veelbesproken wegens een, naar eigen zeggen niet vrijwillig, bezoek aan concentratiekamp Dachau gedurende het naziregime. Heesters was in zijn tweede vaderland Duitsland, nog altijd zeer beroemd, en geniet onder jong en oud een ongekende sterrenstatus. Hij heeft naar schatting ruim negenduizend keer op de planken gestaan en in vele (televisie)films gespeeld. Op 16 februari 2008 maakte Heesters zijn comeback in Nederland met een concert in theater De Flint in zijn geboortestad Amersfoort. Foto's © epa, anp, 24 december 2011

Johannes Heesters is op 108-jarige leeftijd overleden. Hij was een Nederlandse acteur en operettezanger. Heesters trad als 108-jarige, nog steeds op voornamelijk in het Duitse taalgebied. In Nederland is hij veelbesproken wegens een, naar eigen zeggen niet vrijwillig, bezoek aan concentratiekamp Dachau gedurende het naziregime. Heesters was in zijn tweede vaderland, Duitsland, nog altijd zeer beroemd, en geniet onder jong en oud een ongekende sterrenstatus. Hij heeft naar schatting ruim negenduizend keer op de planken gestaan en in vele (televisie)films gespeeld. Op 16 februari 2008 maakte Heesters zijn comeback in Nederland met een concert in theater De Flint in zijn geboortestad Amersfoort. Op de foto: Johannes Heesters in 1962.
Johannes Heesters (L) tijdens bezoek aan een concentratiekamp. In zijn autobiografie schrijft Heesters dat hij gedwongen werd het kamp te bezoeken en dat Dachau op hem overkwam als een gewoon soldatenkamp zoals hij dat uit de bladen kende. Er zouden meerdere foto's bestaan waarop hij met SS-ers praat. Hij bezwoer echter nooit voor ze opgetreden te hebben.
Scène met Johannes Heesters (M) in Karneval der Liebe (1943).
Filmscène met Johannes Heesters en Maria Matroy in de Duitse speelfim Der beste Liebhaber der Welt (1958).
Johannes Heesters repeteert voor de 'Sound of Music' in Carré, 1964.
Johannes Heesters in Amsterdam (1966).
Heesters treedt op in Munster, Duitsland, 17 oktober 2006. In dat jaar wordt hij 103.
Bij het optreden van Johan Heesters in theater De Flint in Amersfoort op 15 februari 2008 wordt gedemonstreerd door onder meer anti-fascisten. Johan Heesters heeft een tijd niet opgetreden in Nederland omdat het hem kwalijk werd genomen dat hij tijdens de oorlogsjaren bleef optreden in Duitsland, ook voor nazi's.
Heesters' optreden in De Flint in Amersfoort, 16 februari 2008.
Johan Heesters omhelst zijn vrouw Simone tijdens het slotapplaus na zijn optreden in De Flint in Amersfoort. Zanger en acteur Johan Heesters is op 5 december 1903 geboren in de Amersfoortse Puntenburgerlaan en was naar verluidt de oudste entertainer ter wereld.
In 2008 trad Heesters nog op in Hamburg in de musical 'Im weissen Roesl'.
Johannes Heesters bij het vieren van zijn 107e verjaardag in Erfurt. Links zijn vrouw Simone Rethel.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden