Johan van Hasseltkanaal krijgt drijvende milieuwijk

Ze komen er, de drijvende huizen in het Johan van Hasseltkanaal. De gemeente heeft groen licht gegeven voor Schoonschip, volgens de initiatiefnemers de meest duurzame wijk van Europa.

Archiefbeeld Beeld anp
ArchiefbeeldBeeld anp

Ze komen er, de drijvende huizen in het Johan van Hasseltkanaal. De gemeente heeft groen licht gegeven voor Schoonschip, volgens de initiatiefnemers de meest duurzame wijk van Europa.

Het begon als een los idee: hoe leuk zou het zijn om een wijk op water te bouwen? En dan ook nog eens zelfvoorzienend voor wat betreft energie.

Thomas Sykora en zijn vrienden spraken haast gekscherend over het plan, geïnspireerd op de Gewoonboot, een milieuvriendelijke drijvende werkplek in Noord. Maar ze werden steeds serieuzer. Een hele wijk aan steigers bouwen - zo gek was het eigenlijk niet. Samen richtten ze Schoonschip op. Het doel was op het Johan van Hasseltkanaal de meest duurzame wijk van Europa te bouwen.

Plan realiseren
De vrienden zochten contact met architectenbureau Space&matter, duurzaamheidsadviesbureau Metabolic berekende hoe groen de plannen nou eigenlijk waren en van de provincie Noord-Holland en InnovatieNetwerk, een denktank van het ministerie van Economische Zaken, kregen ze financiële steun.

En gisteren kwam er duidelijkheid: Schoonschip kan komen. 'Over anderhalve maand hopen we te gaan bouwen, achttien maanden later moet het af zijn.'

Wie zich nu haast om een bod te wagen, wordt teleurgesteld. Alle 48 plekjes zijn bezet, de meeste met vrienden en kennissen van de grondleggers. En dan is er ook nog een wachtlijst van tachtig wachtenden, ondanks het feit dat er geen plannen voor uitbreiding zijn.

Lees vandaag meer in Het Parool

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden