PlusTen slotte

Johan van Gogh was uiteindelijk vooral de vader van Theo

Hij was de kleinzoon van kunsthandelaar Theo van Gogh, maar vooral de vader van cineast Theo van Gogh. Treurig genoeg kreeg Johan van Gogh, vrijdag op 96-jarige leeftijd overleden, nationale bekendheid na de moord op zijn zoon in 2004.

Johan van GoghBeeld anp

Samen met echtgenote Anneke trad Van Gogh in de jaren na de moord geregeld naar buiten om kritische kanttekeningen te plaatsen bij het onderzoek naar de moord. Het was de stellige overtuiging van de familie dat de dader Mohammed B. niet op eigen houtje kon hebben gehandeld, zoals de officiële lezing bleef.

Onvoldoende gedaan
Het echtpaar haalde in interviews hard uit naar de verantwoordelijke leden van het kabinet, maar ook naar de nationale veiligheidsdienst die onvoldoende zou hebben gedaan om de gewelddadige dood van hun zoon te voorkomen.

Dat laatste was pikant, want de AIVD was de voormalige werkgever van Johan van Gogh. Als analist had hij de taak ontwikkelingen in het internationale communisme te volgen, met speciale aandacht voor het Kremlin. Dat deed hij bijna dertig jaar, zonder het aan de grote klok te hangen. Thuis was het verhaal dat hij ambtenaar was.

Waardevolle collectie
De dood van zoon Theo was niet het eerste grote drama in het leven van vader Johan. In 1945 werd zijn broer Theo in Amsterdam gefusilleerd door de Duitsers bij wijze van represaille voor de aanslag op de hoge SS-officier Hanns Rauter.

Theo was tijdens de oorlog actief in het verzet, en onder meer betrokken bij de illegale vervaardiging van Het Parool. Hij ligt begraven op de erebegraafplaats in Overveen.

De filmer Theo van Gogh werd vernoemd naar de verzetsman en dus niet naar de gelijknamige kunsthandelaar, de grootvader van Johan. Uit de nalatenschap van deze Theo kreeg de familie tweehonderd schilderijen en vierhonderd tekeningen van Vincent van Gogh en diens kunstvriend Paul Gauguin.

De buitengewoon waardevolle collectie werd in 1959 voor vijftien miljoen gulden overgedaan aan de Van Gogh Stichting en vormt sindsdien de basis van het Van Gogh Museum.

Loopje nemen
Van Gogh was jarenlang voorzitter van de stichting en waakte in die hoedanigheid als een terriër over de nalatenschap van zijn oudoom Vincent. Hij tekende onder meer fel protest aan tegen een dramaserie van de Evangelische Omroep met Jeroen Krabbé in de hoofdrol die volgens hem een loopje nam met de werkelijkheid.

En hij maakte ook gehakt van de plannen om in Nuenen een bronzen beeldengroep te plaatsen van De aardappeleters, in zijn ogen een puur commerciële poging om de populariteit van Vincent uit te melken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden