Johan Remkes wil VOG voor raadsleden

Voor burgers met een strafblad is geen plaats in het lokaal bestuur. Kandidaten voor de gemeenteraad zouden moeten worden verplicht een zogeheten Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) te overleggen.

Patrick Meershoek
Johan Remkes. De commissaris van de Koning maakt zich zorgen over de invloed op lokale bestuurders Beeld anp
Johan Remkes. De commissaris van de Koning maakt zich zorgen over de invloed op lokale bestuurdersBeeld anp

Dat voorstel deed de Noord-Hollandse commissaris van de Koning, Johan Remkes, vrijdag tijdens zijn nieuwjaarstoespraak.

In zijn toespraak stond Remkes met het oog op de naderende gemeenteraadsverkiezingen uitgebreid stil bij de integriteitsrisico's en de criminele ondermijning van het lokaal bestuur.

Volgens Remkes nemen die risico's toe. Het kost de politieke partijen met hun dalende ledenaantallen steeds meer moeite voldoende goede kandidaten te vinden. Met name in de lokale politiek kunnen partijen snel groeien in zeteltal, maar ook even snel weer krimpen.

Integriteitsrisico's
Remkes: "Ik ga ervan uit dat de partijen hun kandidaten gescreend hebben om integriteitsrisico's en het voorkomen van de schijn van belangenverstrengeling te voorkomen. Als dat niet is gedaan, is het wat mij betreft aan de burgemeester om met die partijen een goed gesprek te voeren over die kwetsbaarheden."

Volgens Remkes moeten alle kandidaten voor een raadszetel worden gevraagd een VOG aan te vragen.

Deze verklaring van goed gedrag is onder meer verplicht voor onderwijzers, taxichauffeurs en gastouders. Naar de mening van Remkes zouden lokale bestuurders aan dat rijtje moeten worden toegevoegd.

Maatregelen zijn nodig om de lokale democratie weerbaar te maken tegen ondermijning door vermenging van de boven- en de onderwereld, aldus Remkes. "Het onrechtmatig beïnvloeden van politieke besluiten of het ontfutselen van overheidsinformatie is onaanvaardbaar."

Nepfeiten
Remkes wees ook op de praktijk waarbij burgemeesters verdacht worden gemaakt door het verspreiden van nepfeiten. "Als na lang onderzoek door het OM blijkt dat die beschuldigen op niets zijn gebaseerd, is de reputatieschade een feit."

Remkes riep het kabinet op de schorsingsgronden voor volksvertegenwoordigers uit te breiden met een bepaling over banden met de criminaliteit.

Burgers die worden veroordeeld wegens delicten die op gespannen voet staan met een functie in het openbaar bestuur, zouden als bijkomende straf uitsluiting van het passief kiesrecht opgelegd moeten krijgen.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden