Johan Lokhorst treedt af als rvc-voorzitter KNVB

Johan Lokhorst is vrijdag afgetreden als voorzitter van de raad van commissarissen bij de KNVB. De 64-jarige Lokhorst kwam de afgelopen maanden steeds meer onder vuur te liggen, vanwege alle problemen die onder hem binnen de KNVB ontstonden. Een meerderheid van de clubs besloot deze week het vertrouwen op te zeggen in de rvc. Het vertrek van de voorzitter is de zoveelste wijziging in korte tijd in de top van de voetbalbond.

Johan Lokhorst, uiterst rechts.Beeld anp

Het vertrek van de voorzitter is de zoveelste wijziging in korte tijd in de top van de voetbalbond. De overige vier leden van de rvc (Simon Kelder, Henk Kivits, Johan de Kock en Ger Vermeulen) beraden zich over hun positie.

Lokhorst voerde het toezichthoudende orgaan van de KNVB sinds de zomer van 2012 aan. Hij werd op 4 juni 2012 door de clubs benoemd als opvolger van Benk Korthals. Lokhorst werkte de drie jaar daarvoor bij de UEFA, als lid van de commissie die de financiën in de gaten houdt.

De man die veel succes had in het bedrijfsleven maar amper een voetbalachtergrond, kreeg veel kritiek op zijn functioneren bij de KNVB. Nadat het Nederlands elftal vorig jaar kwalificatie voor het EK was misgelopen, besloot de rvc om de bekritiseerde directeur betaald voetbal Bert van Oostveen 'gewoon' tot 2019 te herbenoemen. Lokhorst kreeg destijds de vraag hoe het in de toekomst beter moet. Zijn antwoord (,,wij moeten nu alles zetten op het feit dat we vanaf nu iedere wedstrijd moeten winnen'') kwam hem op hoongelach te staan.

Chaos
Tegen de zin van Van Oostveen in besloot de rvc dit jaar een technisch directeur te benoemen. Hans van Breukelen kreeg Oranje in zijn takenpakket, maar hij werd direct geconfronteerd met chaos bij Oranje. Van Oostveen besloot ook een stap terug te doen, waarop de rvc Gijs de Jong voordroeg als diens opvolger. Dat leidde weer tot verontwaardigde reacties bij de bondsvoorzitter Michael van Praag, die niet op de hoogte was gebracht over het aanstaande vertrek van Van Oostveen, en de clubs. Die zegden woensdag het vertrouwen op in de rvc, waarna de benoeming van De Jong werd opgeschort.

,,Zonder vertrouwen kun je niet functioneren. Zéker niet als voorzitter, want die is als eerste verantwoordelijk voor het gevoerde beleid. Dus treed ik af'', zei Lokhorst vrijdag. ,,Ik heb mijn werk graag gedaan, maar het eindigt helaas eerder dan ik had gewild.''

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden