EuroPride

Johan Kenkhuis: 'Coming-out zou een feest moeten zijn'

Tijdens de EuroPride spreekt Het Parool elke dag een Amsterdamse lhbt'er over de Amsterdamse gayscene, tolerantie en hun persoonlijke ervaringen tijdens de Gay Pride. Vandaag: Johan Kenkhuis, voormalig topzwemmer en olympisch medaillewinnaar.

Johan Kenkhuis Beeld Harmen De Jong
Johan KenkhuisBeeld Harmen De Jong

Wanneer was jouw eerste Gay Pride en hoe beleefde je die?
"Dat was in 2001, een jaar na de Spelen in Sydney. Ik was voor vrienden en familie pas net een maand uit de kast. Daarom heb ik alleen een kijkje genomen, meedoen wilde ik nog niet. Het was in het begin heel onwennig om vrijheid te voelen en dat ik kon laten zien wie ik was. De Gay Pride gaf voor mij als verse homo wel een goed beeld van hoe divers de gayscene is. Het gaf mij het gevoel dat ik niet aan een bepaald beeld hoef te voldoen."

Je kwam pas na de Spelen in Sydney in 2001 uit de kast. Waarom?
"Ik heb mijn geaardheid jarenlang genegeerd, omdat ik mijn zwemcarrière vooropstelde. Als sporter elimineer je alle risico's die het behalen van medailles in de weg kunnen staan. Uit de kast komen zag ik als zo'n risico, omdat ik geen idee had hoe mijn coach en teamgenoten zouden reageren. Een olympische medaille moest bij mij voor compensatie en levensgeluk zorgen. Dat bleek achteraf complete larie.

'Ik keek naar de medaille en dacht: is dit het nou?' Beeld anp
'Ik keek naar de medaille en dacht: is dit het nou?'Beeld anp

Toen ik in Sydney brons won, voelde ik dat levensgeluk helemaal niet. Ik werd wakker, keek naar de medaille en dacht: is dit het nou? Toen besefte ik dat ik uit de kast moest komen. Na een feest met het olympisch team ben ik er in m'n eentje vandoor gegaan in een taxi naar een homoclub. De taxichauffeur was eigenlijk de eerste persoon tegen wie ik er openlijk voor uitkwam dat ik homo ben."

Hoe reageerden je zwemploeg en coach?
"Het duurde uiteindelijk nog een half jaar voordat ik er klaar voor was om de rest erover te informeren. Iedereen reageerde met veel begrip en hier en daar kreeg ik de opmerking dat ze het eigenlijk al dachten. Ze deden echt alsof het niks was. In de kast denk je alleen maar aan doemscenario's, omdat je die verhalen het vaakst hoort. Een coming-out zou eigenlijk een feest moeten zijn, want alles wordt daarna beter. Je voelt je vrijer, hebt meer plezier en ook meer energie."

Hoe wordt er in jouw ogen in de sportwereld omgegaan met homoseksualiteit?
"Eigenlijk wordt er niet mee omgegaan. Het is geen onderwerp. Sport is gewoon werk, dus er wordt niet over gesproken, net als dat er op de werkvloer niet over wordt gesproken. Toch is het wel belangrijk dat het een onderwerp wordt, want je wordt een veel betere topsporter als je uit de kast komt."

"Het is belangrijk dat sporters als Kim Lammers, Maartje Paumen en ook ikzelf daar een rol in spelen. Wij moeten benadrukken wat het allemaal oplevert, niet wat de moeilijkheden zijn. Er is wel wat beweging, maar het onderwerp staat nog niet prominent op de agenda's van sportbonden en -bestuurders. Op beleidsniveau wordt er wel over gesproken, maar ik mis campagnevoering."

Wie zou jij graag eens uitnodigen voor de Canal Parade?
"Alle openlijk homoseksuele sporters wereldwijd. Waarom? Om het onderwerp internationaal op de agenda te zetten. In Nederland kan al heel veel, dus het zou mooi zijn als we een voortrekkersrol hebben."

Eerder in deze serie:
- Josee Rothuizen: 'Bij roze senioren ligt eenzaamheid op de loer'
- Valentijn de Hingh: 'De t van lhbt wordt vaak vergeten'
- Simone van Saarloos: 'Opgelucht als ik niet bij Gay Pride kan zijn'
- Tess Posthumus: 'Een homokroeg als De Trut snap ik niet'
- Tania Barkhuis: 'Straatschoffies weten nu dat politie de vriend is van lhbt'ers'
- Siep de Haan: 'Nooit gedacht dat Gay Pride zo'n succes zou worden'
- Clarice Gargard: 'Lesborelaties worden niet als gelijkwaardig gezien'
- Sipke Jan Bousema: 'Fantastisch dat steeds meer bedrijven meevaren'
- Rik van de Westelaken: 'Met Gay Pride is Amsterdam op z'n best'
- Ilias Zian: 'Amsterdam is een fijne stad om te wonen als homo'
- Dolly Bellefleur: 'Laat Koninklijk Huis meevaren met Canal Parade'
- Chris Belloni: 'Fijn dat Gay Pride wordt omarmd door hetero's'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden