Buis

Johan Fretz doet de campagne waardig uitgeleide

De stroom tv-programma's en online video's groeit continu. In de rubriek Buis selecteren we de leukste, interessantste en ontroerendste fragmenten. Vandaag: Caberatier Johan Fretz, uitsmijter bij Pauw & Jinek, steekt de kiezer nog eenmaal het hart onder de riem.

Nina Rijnierse
Johan Fretz spoort kijkers aan om te gaan stemmen. Beeld Pauw en Jinek
Johan Fretz spoort kijkers aan om te gaan stemmen.Beeld Pauw en Jinek

De lijsttrekkers mogen vanaf het NOS-slotdebat dinsdagavond meteen door naar de studio van Pauw en Jinek. Ook daar hebben ze nog genoeg tegen elkaar te zeggen. Hier en daar worden zelfs tips uitgedeeld (Simons en Roos moeten volgens Asscher 'vooral gewoon volhouden'). Dan is de eer aan Fretz die kiezer van een laatste goede raad mag voorzien.

Fretz' speech is een moderne versie van het beroemde nummer 'The Revolution Will Not Be Televised' van de Amerikaan Gil Scott Heron. Met een vaardigheid waar Martin Luther King jaloers op zou zijn benadrukt Fretz dat kiezers nu zelf het heft in handen moeten nemen. ("Democracy will not be televised. You will not be able to stay home brother. You will not be able to tweet, post and cop out, sister.")

Fretz sjeest in vliegende vaart door de campagneweken en houdt de aanwezige lijsttrekkers een spiegel voor. Het levert bij de één een glimlach op ("Geen kleine Sybrand meer op het strand"), bij de ander een pruim ("Geen Kees van der Staaij, die met een koe door een weiland loopt, en die zegt: 'jouw leven is onvoltooid").

En het dwingende devies waarmee de cabaratier het campagneseizoen uitgeleide doet, rijmt ook nog. "De kermis houdt hier vanavond op, er is geen klok meer die aftelt. In alle hoeken van dit mooie vlakke land, vanaf nu heb jij het in de hand. Al staat Rotterdam in brand. Het is aan jou, welke kleur je ook omarmt. Of je fluistert, schreeuwt of lalt, autochtoon, gemengd, migrant. Straks is het rode potlood jouw stemband."

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden