Dick Sintenie Beeld Artur Krynicki
Dick SintenieBeeld Artur Krynicki

Johan Cruijff en de (niet scorende) zakken geld

PlusDick Sintenie

Dit stukje gaat over een zak met geld. Of eigenlijk over een uitspraak van Johan Cruijff over een zak met geld. “Ik heb een zak met geld nog nooit zien scoren,” placht Cruijff te zeggen.

Het is een intrigerend zinnetje, zoals veel zinnetjes van Cruijff tot op de dag van vandaag intrigeren. Onnavolgbaar was hij, op het veld en in zijn taalgebruik. Cruijff zette iedereen op het verkeerde been. Ook zijn opmerking dat hij een zak met geld nog nooit een goal had zien maken, is voor tweeërlei uitleg vatbaar.

Het is enerzijds een beel­dende manier om duidelijk te maken dat een rijke club niet per definitie wint van een club met minder geld. Want die zak met geld staat niet op het veld. Die kan geen goal maken. Uiteindelijk is het gewoon elf tegen elf, voegde Cruijff soms schouderop­halend aan zijn zak-met-geldtheorie toe. De bal is rond.

Ajax, zei Cruijff dan, met de handen losjes in de zakken van zijn pantalon gestoken, hoeft met zijn sterke opleiding en zijn eigen filosofie niet kansloos te zijn tegen de veel kapitaalkrachtigere topclubs van Europa.

Vrijdag presenteerde Ajax de jaarcijfers. Armlastig is de club tegenwoordig allerminst, met een omzet die is verdubbeld tot 200 miljoen euro. Ondertussen zijn ook de kosten gestegen naar 160 miljoen, vooral veroorzaakt door exorbitant gestegen salariskosten van de spelers en uitgekeerde wedstrijdpremies en bonussen.

Zo kun je de uitspraak van Cruijff natuurlijk ook uitleggen: wat heb je als voetbalclub aan een zak met geld? Het kapitaal moet op het veld staan. Want een zak met geld heeft nog nooit een doelpunt gemaakt.

We kunnen Cruijff niet meer vragen naar de zakken geld die Ajax nu heeft geïnvesteerd in de selectie. Maar dat hij ons met zijn antwoord op het verkeerde been zou hebben gezet, lijdt geen twijfel. “Want als ik zou willen dat je het begreep had ik het wel beter uitgelegd.”

Dick Sintenie is sportverslaggever bij Het Parool, en schrijft elke dinsdag een column over Ajax.

Reageren? d.sintenie@parool.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden