Johan Cruijff Arena wordt toch het eerste 5G-stadion

De proef met mobiel 5G internet rondom de Johan Cruijff Arena gaat toch door. KPN, Nokia en de Arena starten morgen met de aanleg van een 'lokaal' 5G-netwerk dat over een halfjaar jaar actief moet worden.

Herman Stil
De Johan Cruijff Arena wordt toch het eerste 5G-stadion van Europa Beeld anp
De Johan Cruijff Arena wordt toch het eerste 5G-stadion van EuropaBeeld anp

Met 5G internet kunnen gebruikers van smartphones die geschikt zijn voor het nieuwe netwerk streaming video's kijken of online gamen, maar bijvoorbeeld in een stadion ook live meekijken met herhalingen van de wedstrijd.

Daarnaast kunnen op basis van het netwerk allerlei diensten, bijvoorbeeld op het gebied van veiligheid of crowdmanagement, draadloos worden uitgerold die vanwege het snelheidsverschil nu nog via internetkabels lopen.

Spionnenjacht
In veel landen wordt 5G vanaf dit jaar voor algemeen gebruik uitgerold, maar niet in Nederland. Hier blijven de benodigde frequenties (3,5 Ghz) vooralsnog voorbehouden aan opsporingsinstanties van Defensie, die ze gebruiken voor de jacht op terroristen en cybercriminelen.

De frequentie die internationaal voor 5G is afgesproken, is in Nederland op zijn vroegst pas in 2023 beschikbaar, en mogelijk zelfs pas in 2026. Verwacht wordt dat in andere landen 5G al in 2020 door consumenten kan worden gebruikt.

Achterstand
Eerder waarschuwden onder meer KPN en de it-industrie in Het Parool dat Nederland hierdoor op enorme achterstand komt te staan. Mobieltjesfabrikanten zullen niet alleen voor ons land aparte apparaten maken, waardoor aanbieders van 5G-diensten in Nederland geen toepassingen zullen gaan aanbieden.

Staatssecretaris Mona Keijzer liet naar aanleiding van de berichten weten te gaan kijken of de proeven alsnog mogelijk worden en of het vrijgeven van de frequanties naar voren gehaald kan worden.

KPN gaat nu alsnog toestemming op vier plekken in het land lokale proeven te houden, waaronder in en om de Johan Cruijff Arena. Daarbij wordt gebruik gemaakt van twee andere frequenties. "Maar we gaan wel een aanvraag doen om ook de 3,5 Ghz-frequente te mogen gebruiken," aldus Jacob Groote van KPN.

"Om goed voorbereid te zijn op de komst van 5G moeten we diensten beproeven," zegt een woordvoerder van KPN, "anders loopt de invoering nog meer vertraging op."

De proef rondom de Arena zal vooral zijn gericht op het massale gebruik van 5G-internet door grote groepen mensen en instellingen. Het stadion wil bij de wedstrijden voor het Europees Kampioenschap voetbal in 2020 de 5G-zenders actief inzetten om de controle van de menigte in goede banen te leiden.

KPN en de Arena werken daarbij samen met de gemeente Amsterdam en Nokia, de leverancier van de 'Massive Mimo' netwerkapparatuur. Naast de Arena wil KPN ook 5G-proeven houden met ziekenhuis AMC, met bedrijven en winkels in een straal van tien kilometer rondom de Arena.

De Arena zal daarmee, met het EK-stadion in München, het eerste 5G-stadion ter wereld worden. Overigens had KPN afgelopen winter al een 5G-proefzender geplaatst bij de ijsbaan van het Olympisch Stadion in Amsterdam. T-Mobile plaatste daarnaast eind vorig jaar al een 5G-proefzender bij het Leidseplein.

Boerderij
De andere 'veldlaboratoria' van KPN komen op een boerderij in Drenthe, waar beproefd wordt of 5G een rol kan spelen bij het introduceren van breedbandinternet in agrarische gebieden en voor de toepassing van drones voor het controleren van gewassen.

Een tweede proef vindt plaats op snelwegen bij Helmond, onder meer om de toepassing van 5G-diensten bij het gebruik van zelfrijdende auto's uit te proberen. De laatste proef is in de Rotterdamse haven, om het gebruik voor logistieke toepassingen te testen.

De eerste 5G-proefzender in Amsterdam werd eind vorig jaar door T-Mobile op het Leidseplein geplaatst Beeld T-Mobile
De eerste 5G-proefzender in Amsterdam werd eind vorig jaar door T-Mobile op het Leidseplein geplaatstBeeld T-Mobile

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden