Johan Cruijff Arena niet in zee met sigarettenmerk

Sponsoren kunnen hun naam verbinden aan de Johan Cruijff Arena, maar de familie Cruijff weigert een tabaksproducent als sponsor.

Johan Cruijff ArenaBeeld anp

Dat staat in de intentieovereenkomst die Ajax, de gemeente, Stadion Amsterdam en de Stichting Administratiekantoor Stadion Amsterdam (Stak) op 25 april ondertekenden. Het document is dinsdag openbaar gemaakt door de gemeente.

De erven van Cruijff hebben ermee ingestemd dat een bedrijf zich lieert aan de Johan Cruijff Arena, maar ze willen niet worden geassocieerd met een tabaksproducent. Cruijff was in zijn jonge jaren een zware roker en maakte reclame voor sigaretten. 'Rook verstandig, Roxy Dual,' zo is terug te vinden op een oude advertentie. In 1991 stopte Cruijff echter abrupt, nadat een hartaanval hem bijna fataal was geworden. Vorig jaar overleed de voetballer uit Betondorp op 68-jarige leeftijd aan uitzaaiingen van longkanker.

Veto
De erven van Cruijff zullen ook een veto uitspreken voor andere bedrijven die Cruijffs reputatie schaden, zo zegt woordvoerder Carole Thate. Het geld dat een commerciële combinatienaam oplevert - drie tot vijf miljoen euro per jaar volgens marketeers - komt toe aan de eigenaren van het stadion, niet aan de familie Cruijff of de Cruijff Foundation. Wel zullen Ajax en het stadion jaarlijks een wederdienst verlenen aan de Foundation. Dat kan in financiële zin, of door bijvoorbeeld spelers ter beschikking te stellen.

In de intentieovereenkomst staat eveneens dat de gemeente 23 procent van de certificaten 'voor een marktconforme prijs' zal overdoen aan Ajax, en 25 procent voor minimaal tien jaar aanhoudt vanwege een strategisch belang. Als de deal slaagt, heeft Ajax 36 procent van de certificaten. Het totale certificatenpakket van de gemeente (48 procent) staat in de boeken voor ruim zes miljoen euro, maar er zal moeten worden onderhandeld over wat een marktconforme prijs is. Ajax zit ruim bij kas, met een eigen vermogen van ruim 100 miljoen euro.

Huurverlaging
Onderdeel van de intentieovereenkomst is een wijziging van de beslissingsstructuur. De Stichting Administratiekantoor Stadion Arena (Stak) heeft nu alle macht, maar Ajax en de gemeente krijgen meer zeggenschap over strategische beslissingen. Ook ligt er een huurverlaging van 75 procent in het verschiet voor Ajax.

De partijen hebben nog vijf maanden om het eens te worden over de intentieovereenkomst. Lukt dat niet, dan kan elke partij zich zonder enige verplichting terugtrekken uit de onderhandelingen en is het voornemen van de baan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden