Aldus

Joep Smit ging viral met zijn UvA-diploma

Joep Smit (23) wist niet wat hij met zijn UvA-diploma aan moest en liet het alle bezienswaardigheden van de stad zien. De foto’s gingen viral op Twitter.

Joep Smit met zijn diploma bij het Johan Cruijff Stadion Beeld Joep Smit
Joep Smit met zijn diploma bij het Johan Cruijff StadionBeeld Joep Smit

Dit klinkt als een daad van verveling.

“Ja, ik haalde mijn diploma op en had geen zin om naar huis te gaan. Ik fietste langs de Dam, de Wallen en het beeld van Thorbecke. Dat liep al snel uit de hand. Was ik ineens op Schiphol en in het Amsterdamse Bos. Ik heb 32 kilometer gefietst.”

Was er een hoogtepunt?

“De geitenboerderij in het Amsterdamse Bos. De geiten waren leuk, ik heb ze nog geaaid. Een van hen wilde mijn diploma opeten. Dat vond ik een slecht idee. Mocht ik het ooit nodig hebben, dan moet ie niet zijn aangevreten. Leg dat maar eens uit.”

Je hecht dus waarde aan je diploma?

“Nou, ik neem het met een flinke ­korrel zout. Mijn omgeving legde veel druk op het studeren. Zonder diploma zou je niets bereiken. Ik vraag me af of dat wel zo is.”

Leer je bij jouw studie media en ­cultuur omgaan met social media?

“Nee, die studie is puur theoretisch. Daarom heb ik ook geen zin om ­verder te studeren. Misschien is er een tekst van Marx of Foucault te ­verbinden aan mijn Twitteractie, maar dat mogen ze bij mijn studie zelf uitzoeken.”

Jouw diploma hangt niet thuis ingelijst aan de muur?

“Ik heb geen idee waar het ligt. Ik heb het aan mijn moeder gegeven. Ik weet wel dat het diploma in een mooi UvA-mapje zit. Dat ga ik gebruiken om dingen in te bewaren: bonnetjes, schelpen. Het is een stevig mapje.”

Neem je het mapje mee op reis?

“Misschien neem ik het mee naar Berlijn en stop ik er typisch Berlijnse dingen in. Een stukje muur, of zo. ­Alleen, ik ben blut en werkloos. Dat is hard. Je gaat viral en daarna heb je niets meer. Ja, een diploma.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden