Joegoslavië-Tribunaal onderzoekt aanklagers

DEN HAAG - Op het Joegoslavië-Tribunaal is een onderzoek gelast naar het doen en laten van de aanklagers en hun medewerkers die getuigen zouden hebben bedreigd, misleid of omgekocht.

Op de persbriefing van deze week bevestigde woordvoerder Christian Chartier dat rechters in de zaak tegen de Servische politicus Vojislav Seselj eind juni hebben bepaald dat een onafhankelijke onderzoeker de klachten van getuigen moet onderzoeken.

De magistraten gelastten het onderzoek zelf omdat ze ''gealarmeerd waren door het aantal getuigen dat stelt te zijn geïntimideerd en onder druk gezet door leden van het Bureau van de Aanklager'', aldus Chartier. Hij reageerde op de vraag van een Britse journalist naar het besluit.

Blijkens de later gepubliceerde stukken van het tribunaal bepaalden magistraten 29 juni dat er een 'amicus curiae', een vriend van het hof, moet komen om de beschuldigingen van de veelal ex-Joegoslavische getuigen te onderzoeken. De onderzoeker moet het Frans goed beheersen, meent de Franse magistraat die het besluit tekende, Jean-Claude Antonetti. Chartier verwacht spoedig een benoeming. De amicus zou zijn onderzoek naar de praktijken van de inmiddels weer vertrokken hoofdaanklaagster Carla Del Ponte en de nog steeds in functie zijnde Hildegard Ürtz-Retzlaff en Daniel Saxon, binnen een half jaar moeten overleggen. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden