Joe niet zo blij met Britney Spears-status

In het debat met Obama schetste McCain 'Joe the plumber' als de belichaming van de harkwerkende Amerikaanse held. Joe uit Ohio begint inmiddels behoorlijk zenuwachtig te worden van de mediahorde die zich op hem heeft gestort. Foto AP/Madalyn Ruggiero Beeld
In het debat met Obama schetste McCain 'Joe the plumber' als de belichaming van de harkwerkende Amerikaanse held. Joe uit Ohio begint inmiddels behoorlijk zenuwachtig te worden van de mediahorde die zich op hem heeft gestort. Foto AP/Madalyn Ruggiero

WASHINGTON - De beroemdste loodgieter van Amerika, Joe Wurzelbacher uit Ohio, begint behoorlijk zenuwachtig te worden van de mediahorde die zich op hem heeft gestort. Moet echt de hele wereld weten dat hij werkt zonder de vereiste vergunning?

''Het is alsof ik Britney Spears ben,'' zei de 34-jarige Wurzelbacher donderdag. Nadat hij in het laatste debat tussen John McCain en Barack Obama onverwachts was opgevoerd als de ultieme gewone man, is hij het middelpunt geworden van een mediastorm, inclusief onthullingen waar hij alleen maar ongelukkig van kan worden.

Zo blijkt hij helemaal niet te hoeven vrezen voor Obama's belastingplan: hij komt eerder in aanmerking voor een verlaging van zijn aanslag dan voor een verhoging.

De 34-jarige gescheiden Wurzelbacher, vader van een dertienjarige zoon, beweerde vorige week in een ontmoeting met Obama dat hij op het punt stond zijn eigen loodgietersbedrijf te kopen. Dat zou hem 250.000 tot 280.000 dollar per jaar opleveren, waardoor hij het slachtoffer zou worden van de belastingvoorstellen van Obama.

De Democratische kandidaat zei daarop dat het 'goed voor iedereen was om de welvaart te verdelen', een citaat dat alle televisiezenders haalde. John McCain sprong er gretig op in door 'Joe the plumber' in het debat op te voeren als de hardwerkende Amerikaanse held die door Obama gestraft zou worden voor zijn inspanningen. Ook feliciteerde McCain de loodgieter met zijn succes: 'Joe, you're rich!'

Dat blijkt in werkelijkheid tegen te vallen. Wurzelbacher, woonachtig in Holland, Ohio, werkt samen met een collega in een tweemansbedrijf dat onmogelijk aan beiden een inkomen van meer dan 250.000 dollar kan verstrekken.

Volgens Bob Williams, researcher bij het Tax Policy Center, zouden Wurzelbacher en zijn compagnon daarom waarschijnlijk op een belastingverláging mogen rekenen als Obama's plannen worden uitgevoerd.

Overigens heeft de populaire loodgieter nog een belastingschuldje openstaan van 1182,98 dollar. En het blijkt dat hij zich niet heeft ingeschreven als gediplomeerd loodgieter in het register van Toledo, waar zijn bedrijf is gevestigd. ''Hij heeft die vergunning wel nodig,'' aldus de lokale bouwinspectie.

Wurzelbacher zei donderdag overvallen te zijn door alle aandacht. ''Ik ben geen Matt Damon en ik hoop dat ik mezelf niet al te erg voor gek heb gezet.'' (STEVO AKKERMAN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden