Joe Biden presenteert de nieuwe VS

Biden zei op de jaarlijkse Veiligheidsconferentie in München dat Amerika de 'reset'-knop wil indrukken als het gaat om de relatie met Moskou, die door de plannen voor een Amerikaans raketschild in Oost-Europa en door de Russische inval in Georgië de afgelopen jaren zeer is verslechterd. Foto EPA/Harald Dettenborn Beeld
Biden zei op de jaarlijkse Veiligheidsconferentie in München dat Amerika de 'reset'-knop wil indrukken als het gaat om de relatie met Moskou, die door de plannen voor een Amerikaans raketschild in Oost-Europa en door de Russische inval in Georgië de afgelopen jaren zeer is verslechterd. Foto EPA/Harald Dettenborn

MÜNCHEN - Onder aanvoering van vicepresident Joe Biden heeft een zware Amerikaanse delegatie in München de boodschap bekrachtigd dat de VS een nieuwe verhouding zoekt met de Europese bondgenoten en ook met Rusland.

Biden zei op de jaarlijkse Veiligheidsconferentie in München dat Amerika de 'reset'-knop wil indrukken als het gaat om de relatie met Moskou, die door de plannen voor een Amerikaans raketschild in Oost-Europa en door de Russische inval in Georgië de afgelopen jaren zeer is verslechterd.

Biden kondigde ook op andere terreinen van het buitenlands beleid een nieuwe koers aan. In de strijd tegen het terrorisme zal niet langer een eenzijdig accent liggen op militaire actie, de VS zal in de strijd tegen de klimaatverandering 'het goede voorbeeld geven', net als bij de internationale inzet voor de mensenrechten.

De breuk met het ondiplomatieke beleid van de regering-Bush was duidelijk en werd vooral door de Europese leiders met applaus begroet. ''Internationale conflicten kunnen niet langer door één land worden opgelost,'' zei de Duitse bondskanselier Angela Merkel.

Dat kon niet wegnemen dat belangrijke geschilpunten bleven bestaan; de Amerikaanse onvrede over de Europese bijdrage aan de strijd in Afghanistan is onverminderd groot, de confrontatie met Moskou is nog niet voorbij. Maar de toon van het internationale debat met de VS is gewijzigd.

''De Amerikaanse regering heeft een sterk signaal afgegeven en wij hebben dat signaal gehoord,'' zei de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Ivanov. Biden liet voorzichtig doorschemeren dat een compromis over het raketschild - waarvoor installaties in Polen en Tsjechië moeten worden geplaatst - tot de mogelijkheden behoort, maar Ivanov reageerde daar terughoudend op. ''Het is hier geen bazaar. We doen niet aan handjeklap.''
De Russische minister zei bovendien dat zijn land door zal gaan met het inrichten van militaire bases in de Georgische regio's Abchazië en Zuid-Ossetië, die Moskou ziet als onafhankelijke staten.

Een belangrijk deel van de conferentie was gewijd aan Afghanistan. Dit gebeurde in aanwezigheid van president Hamid Karzai, die door de Amerikanen overigens niet langer automatisch wordt beschouwd als de aangewezen bondgenoot. Daarvoor is zijn regering te corrupt gebleken.

De Amerikanen doen een dringend beroep op de Europeanen - met name Duitsland en Frankrijk - meer troepen naar Afghanistan te sturen, maar toezeggingen bleven uit. Navo-topman Jaap de Hoop Scheffer hekelde de Europese weigerachtigheid. ''De VS zoeken niet alleen advies, maar ook assistentie om het zware werk te doen.'' (HET PAROOL)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden