Joe Biden kandidaat voor presidentsverkiezing VS

Joe Biden ligt onder vuur, nadat vrouwen verhaal deden over zijn fysieke manier van omgang Beeld Bloomberg
Joe Biden ligt onder vuur, nadat vrouwen verhaal deden over zijn fysieke manier van omgangBeeld Bloomberg

Joe Biden stelt zich bij de Democraten kandidaat voor de Amerikaanse verkiezingen in 2020. Hij is favoriet, maar de vraag rijst of hij zich kan verzoenen met activistische democraten die nieuw bloed willen.

Joe Biden (76), oud-vicepresident en tweevoudig presidentskandidaat, meldde zich donderdag als gegadigde voor het Amerikaanse presidentschap.

Na lang te hebben getwijfeld heeft hij de knoop doorgehakt en is hij de afgelopen dagen begonnen met het werven van fondsen ten behoeve van de verkiezingscampagne voor het hoogste ambt in Verenigde Staten. Met zijn kandidatuur staat de lange lijst politici uit de Democratische partij die het tegen president Donald Trump willen opnemen op twintig.

'Uncle Joe'
De afgelopen maanden kwam Biden in peilingen als favoriet uit de bus, terwijl hij zich nog niet eens verkiesbaar had gesteld. Zijn belangrijkste wapenfeit is zijn vracht aan ervaring.

Met zijn imago van Amerika's vriendelijke oom en vriend van de gewone man en vrouw, denken veel pragmatische Democraten dat 'Uncle Joe' Biden dé kandidaat is om Trump te verslaan. Ook zijn vicepresidentschap onder Barack Obama - die nog altijd grote populariteit geniet onder Democraten - wekt vertrouwen.

Zijn beleid staat, in tegenstelling tot dat van linksere kandidaten, minder in het teken van uitbreiding van de welvaartsstaat of klimaatverandering. Gelijkheid, macht voor de arbeiders en middenklassen en gratis toegang tot universiteiten zijn populaire onderwerpen.

20

Met Joe Biden zijn er nu al twintig kandidaten voor het Democratische leiderschap

Maar Bidens afwachtende houding heeft er inmiddels voor gezorgd dat potentiële stafleden voor andere kandidaten werken. Belangrijker nog is de vraag hoe hij als oude witte man van de gevestigde orde de activistische Democratische achterban voor zich kan winnen.

De schreeuw om een nieuw gezicht en een nieuwe koers wordt steeds luider. Jonge en vrouwelijke Democraten en Democraten met een migratieachtergrond, willen een harde confrontatie met Trump. En Biden is juist geregeld positief over Republikeinse collega's.

Omstreden beslissingen
Biden draagt bovendien het verleden met zich mee. Hij heeft beslissingen genomen die nu als omstreden worden gezien, zoals een stem voor een harde misdaadwet waardoor buitensporig veel zwarte mannen in de cel belandden.

Hij ligt ook onder vuur, omdat meerdere vrouwen verhaal deden over zijn fysieke manier van optreden - handen op schouders, een ongevraagde kus op het achterhoofd, ruiken aan haren - wat Biden in zorgvuldig uitgemeten bewoordingen heeft ontkend. Hij zegt naar zijn weten niet ongepast te hebben gehandeld.

Een ander gevaar schuilt in het overvolle kandidatenveld van de Democratische partij. De vrees is dat die de verdeeldheid aanwakkert en daarmee Trumps herverkiezing in de hand kan werken.

Andere favorieten

- Bernie Sanders (77), Senator uit Vermont, greep in 2016 net naast de nominatie. Qua gedachtegoed is hij de meest linkse kandidaat, maar is desondanks favoriet.

- Elisabeth Warren (69), Senator uit Massachusetts, spreekt vele jongeren aan met haar plan studieschulden kwijt te schelden en universiteiten gratis te maken. Dat geld wil ze vrijmaken door eigendom boven de 50 miljoen dollar te belasten.

- Beto O'Rourke (46), voormalig Congreslid uit Texas, maakte een vliegende start in de race om de Democratische kandidatuur. De voormalig punkrocker zet zich vooral in voor een 'repectvollere' immigratiewetgeving.

- Pete Buttigieg (37), burgemeester van South Bend, Indiana, heeft als eerste openlijke homoseksuele kandidaat een snaar geraakt. Met sterke publieke optredens en inzet voor gelijkheid doet hij het goed bij jonge kiezers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden