Plus

Jochum ten Haaf in nieuwe van Christopher Nolan: 'Een bijrol, maar een goede'

Jochum ten Haaf (38) heeft een bijrol in Dunkirk, de nieuwe film van sterregisseur Christopher Nolan die vanaf donderdag draait. Tijdens de opnames lag Ten Haaf dagenlang in het IJsselmeer.

Dunkirk werd opgenomen in Duinkerke, in de studio in Los Angeles en op het IJsselmeer Beeld Melinda Sue Gordon/AP
Dunkirk werd opgenomen in Duinkerke, in de studio in Los Angeles en op het IJsselmeerBeeld Melinda Sue Gordon/AP

Heeft u uzelf al teruggezien?
"Ja, gisteren. Het is altijd spannend of je personage niet te veel wordt weggesneden tijdens de montage, maar ik zit er een minuut of twee in, met tekst, en heel close in beeld gebracht. Het is een bijrol, maar een goede bijrol."

"De film zelf is overweldigend, een intense ervaring. Ik zou de liefhebbers aanraden om de film op imax-scherm te gaan zien, dat maakt de meeste indruk."

Wat voor soort film is het?
"Een oorlogsfilm, over de evacuatie van geallieerde soldaten van het strand van Duinkerke, in 1940. Ze waren door de Duitsers ingesloten bij de Noordzee. Het is de bedoeling dat je als kijker heel dicht op de huid van de personages en de oorlog kruipt, alsof je de actie als het ware zelf meemaakt. Saving Private Ryan van Steven Spielberg streefde dat ook na."

Hoe heeft u de rol gekregen?
"Ik heb veel in Engeland gespeeld en ik hoorde van Engelse contacten dat Nolan een Nederlandse acteur zocht voor een grote Hollywoodfilm. Snel daarna werd ik gevraagd of ik auditie wilde doen."

"Ik moest een filmpje van mezelf maken terwijl ik een monoloog uit Platoon naspeelde, en dat opsturen. Ik ben dicht bij een rol geweest in de Da Vinci Code en in Pirates of the Caribbean, maar nu lukte het wel. Ik speel een Nederlandse visser in de Tweede Wereldoorlog."

Hoe waren de draaidagen?
"Indrukwekkend. Nolan werkt zo min mogelijk met computeranimatie, hij wil filmen wat er is. Als er drie Messerschmitts overvliegen in de film, vlogen die tijdens het draaien ook over. Als er in de film duizenden soldaten op het strand staan en honderden boten in het water liggen, is dat op de set ook gebeurd. Het moet een logistieke nachtmerrie zijn geweest, maar het is gelukt."

Hoeveel draaidagen heeft u meegemaakt?
"Twaalf van de in totaal 75. Er zijn scènes geschoten op het strand in Duinkerke, in de studio's van Warner Brothers in Los Angeles en op het IJsselmeer. Er moesten beelden op volle zee worden gemaakt, maar vanwege de golven en de stroming moet je iets anders verzinnen dan de zee zelf. Daarom dus het IJsselmeer."

"Ik heb dagenlang in het water gelegen. Onder mijn kleren droeg ik een wetsuit tegen de kou. Omdat de rol zo fysiek was, ben ik veel naar de sportschool geweest, anders had ik het niet volgehouden."

Hoe was het om met Nolan te werken?
"Ik heb helaas niet de gelegenheid gehad om uitgebreid met hem te spreken, maar het was mooi om hem aan het werk te zien. Nolan is een grote man, letterlijk en figuurlijk. Dat moet ook wel, want om zo'n grote set te leiden moet je zelf een soort veldheer zijn. Hij is een actieve regisseur, hij verschanst zich niet achter een monitor, maar staat naast de cameraman. Vaak met een kop thee, hij is een Engelsman."

Die cameraman is ook een Nederlander: Hoyte van Hoytema.
"Ja, Hoyte heeft al eerder met Nolan gewerkt, bij Interstellar. Hoyte heeft een belangrijk aandeel om de film tot een bijna fysieke ervaring te maken. Hij sjouwt de hele dag met een enorme camera, een imax met een 70 mm-film. Met die grote camera schiet hij ook close-upbeelden in een cockpit, terwijl het nauwelijks past. Hij is heel inventief."

Wat betekent deze rol voor uw loopbaan?
"Het staat mooi op mijn cv en misschien leidt het tot meer. Naast het spelen houd ik me echter ook bezig met scriptschrijven. Wat dat betreft was het jammer dat ik niet het hele script van Dunkirk kon lezen; ik kreeg alleen mijn eigen deel te zien."

"'s Ochtends op de set kreeg ik een stapel A4'tjes, en die moest ik 's avonds weer inleveren. Je moest je telefoon op de set ook afstaan, dus ik kon niets vastleggen."

Jochum ten Haaf: 'Ik ben veel naar de sportschool geweest, anders had ik het niet volgehouden.' Beeld Jan Jelle de Boer
Jochum ten Haaf: 'Ik ben veel naar de sportschool geweest, anders had ik het niet volgehouden.'Beeld Jan Jelle de Boer

CV

Jochum ten Haaf (Maastricht, 1978) is een Nederlandse acteur en scriptschrijver. In 2000 brak hij door in Engeland door zijn rol van Vincent van Gogh in het stuk Vincent in Brixton.

Hij speelde later onder meer bij Toneelgroep Amsterdam, Het Nationale Toneel, en in tv-series als Vechtershart en Van God Los. Ten Haaf woont in Amsterdam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden