Job Gosschalk stopt om grensoverschrijdend gedrag

Job Gosschalk (50) stopt met zijn werk als schrijver, regisseur en producent vanwege grensoverschrijdend gedrag.

Job Gosschalk. Beeld anp
Job Gosschalk.Beeld anp

Gosschalk is dinsdag zelf naar buiten gekomen met een statement over zijn gedrag, via Kemna Casting, voorafgaand aan een publicatie in Revu. Hij was eigenaar van het bekende castingbureau en werkte er tot tien jaar geleden als casting director.

Hij wil hiermee een einde maken aan de vele geruchten over zijn omgang met acteurs. Online wordt hij de 'Nederlandse Harvey Weinstein' genoemd.

'Het klopt dat ik één-op-één met acteurs aan scènes heb gewerkt, ook bij mij thuis. Het is voorgekomen dat ik daarbij acteurs heb gevraagd hun kleren uit te doen. Ik ben daarbij in een aantal gevallen - besef ik nu - over grenzen gegaan. Ik heb onvoldoende rekening gehouden met het verschil tussen mijn positie en die van een acteur,' schrijft Gosschalk.

Stap terug
Volgens Gosschalk waren zijn collega's niet op de hoogte van zijn gedrag en was er geen sprake van fysiek contact. Hij neemt ook afstand van verhalen wat betreft drugs, aanranding en minderjarigen. 'Ik kan niet ontkennen dat ik over grenzen ben gegaan en daarom doe ik voor nu een stap terug.'

Ook biedt hij in de verklaring zijn excuses aan voor z'n gedrag: 'Als ik mensen heb gekwetst of een pijnlijke herinnering heb bezorgd, spijt mij dat heel erg. Die mensen zou ik graag persoonlijk mijn excuses willen aanbieden.'

Gosschalk is onder meer theaterregisseur van de succesvolle musical De Marathon. Hij is bekend geworden als mede-eigenaar van het castingbureau Kemna Casting en was daar tot 2008 werkzaam.

Sinds 2008 werkte hij als producent en regisseur voor Kemna & Zonen, dat programma's als 't Schaep met de 5 Pooten en Rundfunk produceert.

Maatregelen
Gosschalk legt al zijn werkzaamheden neer en verbreekt zijn resterende banden met Kemna Casting.

Kemna Casting reageert "enorm geschrokken" op de verklaring. "Job heeft ons laten weten dat hij al zijn resterende banden met Kemna Casting verbreekt. Dat respecteren we met spijt in ons hart."

Het castingbureau stelt dat grensoverschrijdend gedrag "op geen enkele manier wordt getolereerd" binnen de organisatie. "Het feit dat mensen gekrenkt zijn door het gedrag van een oud-collega vinden we heel verdrietig."

Kemna Casting stelt er verder alles aan te doen om dergelijk gedrag te voorkomen en neemt waar nodig maatregelen.

Statement Job Gosschalk

'De afgelopen weken ben ik het onderwerp geweest van geruchten over mijn omgang met acteurs. Het klopt dat ik één-op-één met acteurs aan scènes heb gewerkt, ook bij mij thuis. Het is voorgekomen dat ik daarbij acteurs heb gevraagd hun kleren uit te doen. Ik ben daarbij in een aantal gevallen - besef ik nu - over grenzen gegaan. Ik heb onvoldoende rekening gehouden met het verschil tussen mijn positie en die van een acteur.

Ik wil benadrukken dat mijn (oud-)collega's bij o.a. Kemna Casting waar ik tot 2008 als casting director werkte en bij Kemna & Zonen waar ik sinds 2008 als regisseur en producent werkzaam ben hier nooit van op de hoogte zijn geweest.

Er is bij mijn beste weten in deze situaties van speloefeningen nooit sprake geweest van fysiek contact. Mij bereiken ook allerlei wilde geruchten over drugs, betasten en minderjarigen. Van die verhalen wil ik met grote stelligheid afstand nemen. Daar is absoluut geen sprake van geweest.

Als ik mensen heb gekwetst of een pijnlijke herinnering heb bezorgd, spijt mij dat heel erg. Die mensen zou ik graag persoonlijk mijn excuses willen aanbieden.

Ik kan niet ontkennen dat ik over grenzen ben gegaan en daarom doe ik voor nu een stap terug. Ik leg mijn werkzaamheden als producent en regisseur neer. Dit is een eenmalige verklaring, waarmee ik hoop een einde te maken aan de geruchten. Ik ben de komende periode niet beschikbaar voor interviews of commentaar.'

Lees ook: Job Gosschalk kon acteurs maken of breken

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden