Job Cohen zoekt rust in de kelder

Job Cohen omhelst Wouter Bos na afloop van een korte speech. Foto Dingena Mol Beeld
Job Cohen omhelst Wouter Bos na afloop van een korte speech. Foto Dingena Mol

De PvdA verloor woensdag met één zetel verschil. Waar was Cohen? In Paradiso is het feestje van de PvdA allang afgelopen. Alleen de feestgangers zijn er nog. Ze staren wezenloos naar een groot scherm met hossende VVD'ers.

Het is half drie 's nachts. De muziek staat zacht. Niemand danst meer. Steeds nadrukkelijker wordt duidelijk dat de PvdA deze verkiezingen heeft verloren.

De disco duurde vanavond een half uur. Onder The boys are back in town keerde de stemming. Even stond de PvdA bovenaan, daarna zakte de partij weer terug naar 31 zetels. Hetzelfde als de VVD. Later druppelden allemaal uitslagen binnen die voorzichtig overhelden naar de VVD.

Na middernacht weet niemand waar Job Cohen is gebleven. Veel Kamerleden denken dat hij al naar huis is. De meesten gaan zelf ook maar, het kan nog uren duren voor echt iets bekend is.

Dat had Cohen eerder op de avond, toen de exitpoll voor VVD en PvdA 31 zetels voorspelde, ook al gezegd. Het bekende: ''Laten we eerst maar eens kijken hoe dit gaat lopen. Want hoe blij ik ook ben: de uitslag kennen we nog niet.''
Daarom ging Cohen ook niet naar het slotdebat in Den Haag. Over welke uitslag moest je nu debatteren? In plaats daarvan trok hij zich terug in de kelder van Paradiso. Straks houdt hij nog een speech, wordt gezegd. Wanneer weet niemand.

Om half drie komt de grote klap. De VVD blijft staan op 32 zetels, de PvdA raakt er één kwijt aan de Partij voor de Dieren. De zaal valt stil, de muziek wordt weggedraaid. Verder gebeurt er niets.

Op het grote scherm verschijnen beelden van een uitzinnige Fred Teeven, Ton Elias en Charlie Aptroot. De heren stampen de VVD-overwinning bijna de zaal in.

Oud-wethouder van Amsterdam Hannah Belliot maakt zich kwaad. ''Waar is iedereen? Waar is de partijleiding?'' Haar dochter valt haar bij: ''Wat ís dit voor spirit?'' Een camera bijt ze toe: ''Yes we Cohen!''
Twee medewerkers van het Team Cohen staren dof voor zich uit. Nee, ze weten ook niet wat nu gaat gebeuren. En nee, ze hebben ook niets meer van Cohen gehoord.

Eindelijk komt iemand de zaal in. Het is partijvoorzitter Lilianne Ploumen. ''Het ziet er niet naar uit dat er snel duidelijkheid zal komen,'' zegt ze - ook al is meer dan negentig procent van de stemmen geteld en staat de VVD nog steeds één zetel voor. Ze vervolgt: ''Dus ik zou zeggen: het is kwart over drie, jullie hebben keihard gewerkt, jullie kunnen je slaap goed gebruiken. Welterusten.''

De zaal druppelt langzaam leeg. Cohen zit nog steeds in de kelder. (VERA SPAANS)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden