Breaking news

Job Cohen stopt per direct als burgemeester

Job Cohen maakt zijn vertrek bekend. Foto ANP Beeld
Job Cohen maakt zijn vertrek bekend. Foto ANP

AMSTERDAM - Job Cohen stelt zichzelf 'met grote overtuiging' kandidaat als lijsttrekker van de Partij van de Arbeid. Cohen trekt zich daarom per direct terug als burgemeester van Amsterdam, zo maakte hij vrijdag om 15 uur bekend. Loco-burgemeester en partijgenoot Lodewijk Asscher neemt de functie van burgemeester waar.

Cohen volgt Wouter Bos op, die vrijdagochtend aankondigde terug te treden om meer tijd aan zijn gezin te kunnen besteden. Cohen respecteert de keuze van Bos. "Hij heeft de PvdA met hart en ziel gediend. Telkens de guts en energie gehad door te gaan. Dat deed hij niet voor zichzelf maar voor zijn idealen.Toen Bos mij een paar weken geleden definitief de vraag stelde of ik hem wil opvolgen, heb ik die vraag positief beantwoord."

Hij zegt het wel een groot offer te vinden om de functie van burgemeester op te moeten geven. "Het is de mooiste functie die ik ooit in mijn leven gehad heb." Hij bood excuses aan voor zijn plotselinge vertrek uit de stad waar hij zo van is gaan houden. "De afgelopen jaren ben ik Amsterdammer geworden en dat zal ik altijd blijven."

Betrokken
Cohen gaf aan dat hij al van jongs af aan betrokken is bij de PvdA. Hij is sinds zijn achttiende lid van de partij, zijn ouders behoorden tot de allereerste leden, zijn moeder was lid van de gemeenteraad in Heemstede.

Als partijleider legt hij prioriteit bij het behoud van banen en bescherming van de zwakkeren om te zorgen dat die niet de dupe worden van bezuinigingen. Cohen: "Er zal de komende tijd flink ingegrepen moeten worden in de uitgaven van de overheid. En dat zal pijnlijk worden." Hij wil werken aan een overheid die meer doet dan sturen op rendement alleen en een sociale samenleving.

Verkeerd moment
Fractievoorzitter van de Amsterdamse VVD, Eric van der Burg, vindt dat het vertrek van Cohen op een verkeerd moment komt. "We zitten midden in de vorming van een nieuw college en er staan forse bezuinigingen voor de deur.''
Door het vertrek van Cohen verdwijnt volgens Van der Burg de meest ervaren man uit het stadsbestuur.

De Amsterdamse afdeling van de SP ziet juist nieuwe kansen voor de hoofdstad én voor het land. ''Het is tijd voor verandering'', zei fractievoorzitter Laurens Ivens in een reactie.

Cohen was sinds 2001 burgemeester van Amsterdam. (HET PAROOL)

Lees hier de volledig uitgeschreven speech die Job Cohen vrijdag gaf.

Job Cohen in januari 1999 als staatssecretaris van justitie in de Tweede Kamer. Foto GPD Beeld
Job Cohen in januari 1999 als staatssecretaris van justitie in de Tweede Kamer. Foto GPD
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden