Job Cohen stopt als fractieleider PvdA

Job Cohen treedt af als fractievoorzitter van de Tweede Kamerfractie van de Partij van de Arbeid. Hij blijft ook niet aan als Kamerlid, en stopt (dus) als politiek leider van de partij. Dat is vandaag bekendgemaakt door de PvdA.

Redactie
Job Cohen in april vorig jaar in de Tweede Kamer. Beeld ANP
Job Cohen in april vorig jaar in de Tweede Kamer.Beeld ANP

Cohen zegt in een toelichting te hebben willen bijdragen aan een fatsoenlijke samenleving maar dat hij er onvoldoende in is geslaagd 'in de politieke en mediawerkelijkheid van 'Den Haag' de weg naar deze fatsoenlijke samenleving geloofwaardig voor het voetlicht te brengen'.

Later vanmiddag licht Cohen zijn besluit toe op het partijkantoor in Amsterdam.

Cohen was fractieleider sinds 2010, toen hij Wouter Bos opvolgde. Bij de laatste verkiezingen, die van juni 2010, haalde de partij net niet genoeg zetels om de grootste te worden in de Tweede Kamer. Ook in de daaropvolgende formatiegesprekken lukte het niet tot een akkoord te komen met die andere grote winnaar van de verkiezingen: de VVD. (De PvdA had de PVV - die ook veel zetels won - van tevoren al uitgesloten als coalitiepartner)

Met name de voorbije week was er veel kritiek op Cohen en diens functioneren als partijleider. Na een interview van Cohen en partijvoorzitter Spekman in dagblad Trouw, waarin beide zeiden dat de partij veel gemeen heeft met de SP, lekte een kritische mail van Kamerlid Frans Timmermans uit. Ook zou een groot deel van de fractie geen vertrouwen meer hebben in Cohen als fractieleider van de Partij van de Arbeid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden