'Jihadronselaar' Abou Moussa zou posttraumatische stress hebben

De vermeende jihadronselaar Azzedine C. , beter bekend als Abou Moussa, heeft een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Dat heeft zijn advocaat André Seebregts vandaag gezegd. Hij pleitte voor opheffing van het voorarrest van C.

Abou Moussa, links, spreekt tijdens een demonstratie voor Islamitische Staat in juli in de Haagse Schilderswijk. Beeld ANP
Abou Moussa, links, spreekt tijdens een demonstratie voor Islamitische Staat in juli in de Haagse Schilderswijk.Beeld ANP

Volgens de raadsman heeft C. zijn PTSS opgelopen in Marokko. Hij is in 2009 langdurig verhoord door de inlichtingendienst in Marokko. C. gelooft dat hij is verhoord omdat de AIVD informatie over hem heeft verstrekt.

Volgens Seebregts is de detentie op de 'terroristenafdeling' van de gevangenis in Vught door de PTSS voor hem veel zwaarder dan voor anderen. De advocaat gaf het als één van de redenen waarom de rechter het voorarrest van C. zou moeten opheffen. De kans dat hij na zijn vrijlating in de fout gaat, is volgens Seebregts klein.

C. wordt ervan verdacht mensen te hebben geronseld voor de jihad in Syrië en Irak. Hij wordt door het OM beschuldigd van het voorbereiden van 'moord/doodslag met een terroristisch oogmerk'. Hij ging vorige maand korte tijd in hongerstaking. Volgens C. zou hij onder meer te maken hebben gehad met onnodig geweld als hij bevelen niet snel genoeg opvolgde. Hij wordt naar eigen zeggen ook uitgelachen en vernederd in de gevangenis.

Ook zou hij worden gedwongen een 'Guantanamo'-gevangenenpak aan te trekken. Zonder zo'n pak zou hij niet mogen luchten. Verder beklaagde hij zich erover dat hij over zijn geslachtsdelen wordt gefouilleerd. In september werd de onderzoeksrechter in zijn zaak vervangen, omdat hij de schijn had gewekt partijdig te zijn. De rechter had gezegd dat de ideologie die C. aanhangt, 'leidt tot strafbare feiten'. Dat wees volgens de wrakingskamer van de rechtbank in Den Haag op vooringenomenheid.

De gevangenis in Vught waar C. wordt vastgehouden. Beeld ANP
De gevangenis in Vught waar C. wordt vastgehouden.Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden