Jihadisten van Ansar Dine in Mali verdeeld

De jihadisten van de strijdgroep Ansar Dine in Mali zijn onderling verdeeld geraakt. Er lijkt donderdag een afsplitsing te zijn ontstaan die zich Islamitische Beweging van Azawad (MIA) noemt. De afsplitsing wil over vrede praten.

Redactie
Militanten van Ansar Dine in Kidal Beeld AFP
Militanten van Ansar Dine in KidalBeeld AFP

In een verklaring wordt naar voren gebracht dat deze nieuwe beweging geheel uit Malinezen bestaat en extremisme afwijst. De BBC berichtte dat de afsplitsing wordt geleid door Alghabas Ag Intalla, een prominente figuur uit Kidal, 1200 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad Bamako.

Ansar Dine of Ansar al-Din is een extremistische beweging die het gedachtegoed van al-Qaeda aanhangt. De beweging heeft haar uitvalbasis in Kidal. Ansar Dine, Verdedigers van het Geloof, zou uit 1000 strijders bestaan, voornamelijk Toearegs.

De stichter van de groep is een van de belangrijkste Toearegrebellen uit de jaren 90, Iyad Ag Ghaly. Hij was ooit een huurling voor Libië, een groot liefhebber van whisky, vredesstichter tussen Toearegs en de regering in Bamako en diplomaat voor Mali. Ruim 5 jaar geleden vroeg hij de Amerikaanse ambassade in Bamako om militaire actie tegen de extremistische al-Qaeda in de Islamitische Maghreb (AQIM), waar hij nauw mee is verweven.

De AQIM heeft in Mali naar schatting 500 strijders, vooral de streek van Timboektoe, 700 kilometer ten noordoosten van Bamako. Een Malinese afplitsing van de AQIM is de Beweging voor de Eensgezindheid en Jihad in West-Afrika (Mujao) die Gao, 950 kilometer ten noordoosten van Bamako, als basis heeft. Daarnaast zijn er al heel lang Toeareg-separatisten actief van de Nationale Beweging voor de Bevrijding van Azawad (MNLA) die in het strijdgewoel van de afgelopen maanden zijn overschaduwd door de extremisten.

Het ontvoeren van buitenlanders voor losgeld is een van de belangrijkste en traditionele bronnen van inkomsten van de strijders in de Sahel. Maar volgens waarnemers bij de VN speelt drugssmokkel een steeds grotere rol. In totaal zouden er naar schatting vierduizend jihadisten en separatisten in Mali vechten. Ze zijn in tegenstelling tot het leger van Mali aan de moeilijke omstandigheden gewend. Het leger bestaat op papier uit tienduizend man, maar daarvan zijn er naar schatting slechts tweeduizend inzetbaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden