Jihadist met spijt vecht voor Nederlanderschap

Een 21-jarige man uit Amsterdam die is veroordeeld voor jihadistische terroristische misdaden, heeft de rechter ingeschakeld omdat hij zijn Nederlanderschap niet wil kwijtraken.

null Beeld ANP
Beeld ANP

De man zei donderdag tegen de voorzieningenrechter in Amsterdam dat hij tot inkeer is gekomen en geen gevaar vormt voor de maatschappij. Hij wil niet worden uitgezet naar Marokko, waar zijn ouders vandaan komen en waarvan hij ook de nationaliteit heeft.

"Ik heb in Marokko niets te zoeken, geen familie meer, geen werk, mijn vrouw is hier, ik heb nu werk en een studie en ben bezig mijn leven op de rails te krijgen," zei de man. "Ik ben er al zes jaar niet geweest."

Onderschept in Bulgarije
Ook is hij bang dat hij gevaar loopt, omdat Marokko volgens hem niet zo goed omgaat met mensen die worden verdacht of zijn veroordeeld voor terrorisme. De enige reden dat hij de Marokkaanse nationaliteit heeft is dat zijn vader die ook heeft, zegt hij.

Hij voelt zich dubbel bestraft door Nederland. De man probeerde zich in 2015 aan te sluiten bij IS, maar werd onderweg naar Syrië onderschept in Bulgarije. Het gerechtshof veroordeelde hem in 2017 tot vijftien maanden celstraf, waarvan tien maanden voorwaardelijk.

'Het is klaar'
De staatssecretaris van Justitie en Veiligheid besloot onlangs hem het Nederlanderschap te ontnemen. Volgens de landsadvocaat handelt Nederland daarmee volgens de wet en internationale verdragen. Ze wees er verder op dat in het gesprek voorafgaand aan het besluit niets gezien is van inkeer.

"Bovendien is dé grond om hem het Nederlanderschap te ontnemen, niet het mogelijke gevaar voor de samenleving. De reden is dat hij iets heeft gedaan wat zo tegen de essentiële waarden van de Staat indruist, dat het 'klaar' is.''

Vertrouwensband verbroken
Het Rijk vindt dat er geen sprake van dubbele bestraffing is, omdat de celstraf van 15 maanden op strafrechtelijk niveau is en het afnemen van de nationaliteit op bestuursniveau. In andere woorden: "U heeft de vertrouwensband met Nederland verbroken en Nederland heeft een afkeer van wat u gedaan heeft."

De man vindt dat er sprake is van discriminatie door de Staat, omdat zo'n zware maatregel niet kan worden genomen tegen Syriëgangers die alleen de Nederlandse nationaliteit hebben. Al begrijpt hij ook de achterdocht van de overheid maar wil hij het vertrouwen van Nederland terugwinnen.

De rechter vroeg wat de man daarvoor wil doen. De man zei met een theoloog te praten, om aan te tonen dat het 'IS-gedachtegoed' niet meer in zijn hoofd zit. Ja, het duurde lang voordat de gesprekken met de theoloog op gang kwamen, maar dat is de schuld van de gemeente die te traag werkte, vindt hij.

"U moet niet steeds de bal bij de overheid of bij de gemeente leggen," was het antwoord. "Want als er geen vertrouwen bestaat, dan moet je er echt zelf achteraan, en dan kom je er gewoon niet met 'sorry'."

De uitspraak volgt over veertien dagen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden