Plus

Jihadexpert Montasser Alde'emeh: 'Nederland kan geen aanslag aan'

De ernst van de dreiging van een aanslag wordt onderschat in Nederland, zegt jihadexpert Montasser Alde'emeh. 'Jullie politici moeten wakker schieten.'

Montasser Alde'emeh Beeld anp
Montasser Alde'emehBeeld anp

Alde'emeh moest zijn optreden van zaterdagavond op het Brainwash Festival in De Brakke Grond om veiligheidsredenen afzeggen.

Waarom kon u niet komen?

"Islamitische Staat heeft mij op een dodenlijst staan. Ze kunnen op elk moment toeslaan, ook in Amsterdam. Ik heb in 2014 in Syrië met Vlaamse en Nederlandse jihadisten gesproken en sinds bekend is dat ik samenwerk met de Belgische veiligheidsdienst, word ik vanuit die hoek bedreigd. Ik ben in hun ogen een spion. In 2014 zat ik al eens een dag in een Al Qaidagevangenis bij Aleppo nadat een Nederlandse strijder mij van spionage had beschuldigd."

Hebben de Nederlandse autoriteiten gefaald?
"Nee, iedereen wilde dat ik kwam en ze wilden zich tot het uiterste inspannen. Maar op zo korte termijn was accurate beveiliging niet te regelen. Ik heb zelf besloten me terug te trekken."

U vindt de Nederlandse omgang met de islamistische terreurdreiging 'naïef'.
"Omdat Nederland tot nog toe grote aanslagen bespaard zijn gebleven, wordt de ernst van de dreiging onderschat. Nederland kan geen aanslag aan, is mijn indruk. Er is nu zo veel polarisatie en angst. Als er doden zouden vallen bij een terreuraanslag, zal er ongetwijfeld vanuit extreem-rechtse hoek gereageerd worden."

"Jullie politici moeten wakker schieten. Zij lijken het contact met wat er in de moslimgemeenschappen gebeurt helemaal kwijt. In België was die onderschatting er aanvankelijk ook. Maar ik zag wat er gaande was en waarschuwde begin 2015 al voor aanslagen. Die voorspelling kwam helaas uit."

In uw nieuwe interviewboek De Weg Naar Radicale Verzoening waarschuwt u voor een burgeroorlog in Europa.
"We zien dat IS ronselt onder kinderen van tien, elf jaar oud. Ook in Nederland, want de vervreemding is bij u echt niet minder dan in België. Die kinderen moeten hier in Europa aanslagen plegen. Zij zijn geheel vervreemd van de samenleving, groeien op in gezinnen waar de hele dag Arabische tv-zenders aanstaan."

"In de moskeeën worden die kinderen zot gemaakt van angst. Hun wordt aangepraat dat ze zullen worden gemarteld als zij in zonde sterven, dat er een slang in hun kont zal bijten. Maar als ze sterven als 'martelaar' worden hun zonden vergeven en gaan zelfs hun familieleden mee naar het paradijs."

"De imams die hun dit wijsmaken zijn in mijn ogen 'terroristen'. Ze hebben geen enkele kennis van westerse denkbeelden en zouden waarschijnlijk niet eens slagen voor het middelbareschoolexamen. Met de komst van nieuwe groepen uit het Midden-Oosten importeren we meer van deze achterlijkheid - naast de interne conflicten uit die regio."

Scheert u moslims niet te veel over één kam?
"Ik krijg ook steun van succesvolle, geïntegreerde moslims, die niet langer het slachtoffer willen uithangen. Maar er moeten binnen de gemeenschap meer mensen opstaan die de essentie - die vervreemding - aanpakken. Dat is de enige oplossing. Waarom word ik weggezet als 'verrader' omdat ik werk voor de Belgische staatsveiligheidsdienst, die ook allochtonen beschermt?"

"De politiek gebruikt moslims als stemvee en politiek correcte activisten hebben rond hen een hele slachtofferindustrie gebouwd. Die jongeren moeten zich dat niet laten aanleunen. Doe iets, ga studeren. En wees nederiger: hou op Nederlanders en Belgen aan te praten dat zij 'racistisch' zijn omdat ze angst hebben voor islamisering. Dring hun niet je gebruiken op. Straks moeten autochtonen nog verplicht op bedevaart naar Mekka."

Wat te doen met terugkerende Syriëgangers?
"Ik heb ze opgegeven. Het is onmogelijk hen te deradicaliseren. Al die overheidsprogramma's falen. Stop ze in de cel. En denk niet dat jullie in Nederland geen probleem hebben. Er zijn ruim 200 mensen uit Nederland naar Syrië gereisd."

"Zij hebben broers, neven, vrienden en worden vaak gezien als helden. En nu IS terrein verliest en de slag om Mosul gaat beginnen, neemt de druk toe om hier in het Westen aanslagen te plagen en angst te zaaien. We moeten veel meer inzetten op preventie. En uiteindelijk IS vernietigen."

In België is tegen u een jaar cel geëist omdat u een valse 'deradicaliseringsverklaring' zou hebben afgegeven voor een ex-Syrië ganger.
"Daar wil ik voorlopig niets over zeggen, maar zoals u in de Vlaamse media kon lezen, heb ik tegen de rechter gezegd dat ik toen voor de Staatsveiligheid werkte. Mijn situatie was heel ingewikkeld. De federale politie volgde me zelfs als een potentiële radicaal omdat zij niet wisten dat ik voor de binnenlandse geheime dienst werkte. Om het wantrouwen te ontkrachten, heb ik bekendgemaakt dat ik voor de Staatsveiligheid heb gewerkt."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden