Jezus en de belasting

Theodor Holman

Om nog meer te genieten van de Matthäus-Passion had ik het Nieuwe Testament van mijn ouders meegenomen. Ik las uiteraard het evangelie van Mattheüs. Opeens doemt een vraag op in mijn hoofd: was Jezus nou links of rechts?

Hoe beoordeel je dat? Jezus ging (Mattheüs 9) met de tollenaars om. Dat waren Joden die zeer veracht werden omdat ze van de Romeinen belasting moesten innen van andere Joden. Jezus wil ze bekeren, maar hoe hij over die belastingen denkt, vind ik bij Mattheüs niet. Hij wil 'barmhartigheid.'

Dan herinner ik mij opeens dat Jezus ook geweld gebruikte toen hij de geldwisselaars uit de tempel sloeg. Waar was dat ook alweer?

O ja, Jesaja. Maar ik kan niet anders concluderen dan dat Jezus niets tegen de handel had, maar alleen iets tegen de handel in de tempel.

Ik herinner mij Marcus. Wat is er aan de hand? Jezus krijgt de vraag te beantwoorden of de Joden belasting moeten betalen aan de Romeinen. Hij zegt dan: "Geef aan de keizer wat des keizers is en aan God wat van God is." (Marcus 12:17). Kijk, hier heb ik wat aan, maar wat staat hier nou eigenlijk?

Het is een 'strikvraag', lees ik. En Jezus weet dat de Farizeërs en de Herodianen 'huichelden'. Als hij het verkeerde antwoord zou geven, zou hij opgepakt worden. Hij antwoordt dus niet rechtstreeks. 'En zij verwonderden zich zeer over hem.'

Maar uit het feit dat hij niet rechtstreeks antwoordt, kun je volgens mij opmaken dat hij liever geen belasting betaalt aan de Romeinen. Als hij er geen bezwaar tegen zou hebben gehad, had hij namelijk heel gewoon kunnen zeggen: "Ik vind het geen bezwaar om belasting te betalen, Farizeeër."

Dus Jezus is voor handeldrijven en tegen belastingen. Er begint zich een beeld af te tekenen...

Ik lees nog even de Bergrede omdat ik altijd hoor dat die zo links is. Hij neemt het inderdaad op voor de zwakken en armen, maar laat het daarbij. Aan maatregelen roept hij (weer) alleen op tot 'barmhartigheid', het geven van aalmoezen en tot het uitlenen van dingen zonder ze terug te verwachten.

Als het laatste akkoord van de Passion heeft geklonken, weet ik het zeker: Jezus zou gestemd hebben op Boris van der Ham van D66.


Hij roept op tot barmhartigheid, aalmoezen geven

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden