Jeugdzorgjongere vaker afhankelijk van uitkering

Kinderen die in aanraking komen met jeugdzorg, raken als volwassenen vaker afhankelijk van een uitkering dan kinderen die niet bij jeugdzorg liepen.

Van alle jongeren met een uitkering voor jonggehandicapten (Wajong), liep maar liefst 80 procent als kind bij jeugdzorg. Beeld anp
Van alle jongeren met een uitkering voor jonggehandicapten (Wajong), liep maar liefst 80 procent als kind bij jeugdzorg.Beeld anp

Van alle jongeren met een uitkering voor jonggehandicapten (Wajong), liep maar liefst 80 procent als kind bij jeugdzorg.

De AWBZ, inmiddels vervangen door de Wet langdurige zorg, wordt zelfs voor 90 procent gebruikt door jongeren met een jeugdzorgachtergrond. En 4 op de 10 jongeren met een bijstandsuitkering was als kind al bekend bij jeugdhulpverleners. Dat blijkt uit een onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB) dat maandag verschijnt.

Gezichten
De onderzoekers volgden alle jongeren die in 2011 18 zijn geworden. Daaruit blijkt dat gemeenten voortdurend dezelfde gezichten aan het loket zien, omdat jongeren uit de jeugdzorg sneller een uitkering aanvragen en een groter beroep doen op langdurige zorg dan leeftijdsgenoten zónder achtergrond in de jeugdzorg. Jeugdzorg komt in actie als ouders niet meer voor hun kinderen kunnen zorgen, als ze problemen hebben met de opvoeding of bij kindermishandeling.

Volgens het CPB is het belangrijk dat gemeenten weten dat de groep uit de jeugdzorg later weer bij hen aanklopt voor een uitkering. Zij kunnen er dan voor zorgen dat al tijdens de jeugdzorg meer wordt gedaan om de jongeren na hun 18de aan werk te helpen. Dat loont ook voor de gemeenten, die dan aanzienlijk minder geld kwijt zijn aan uitkeringen zodra de jongeren volwassen zijn.

Op eigen benen
Nooit eerder werd onderzocht in hoeverre jongeren die uit de jeugdzorg komen een beroep doen op uitkeringen of inkomensondersteuning. De studie Op Eigen Benen? is gedaan omdat de gemeenten sinds de decentralisatie in 2015 verantwoordelijk zijn voor jeugdzorg. Het CPB noemt die decentralisatie 'een zegen', omdat de gemeenten nu alles in één hand hebben.

"Als je je ervan bewust bent dat je een jongere uit de jeugdzorg later weer bij het loket ziet, kun je daarop anticiperen" legt een woordvoerder uit. "Gemeenten kennen de achtergrond van die persoon dan al en kunnen beter helpen als er problemen ontstaan."

Jongeren die bij jeugdzorg belanden, zitten ook vaker op het speciaal onderwijs. Hoewel de gemeenten nu vrijwel geheel over jeugdzorg gaan, gaan zij niet over het onderwijs. Het CPB adviseert gemeenten daarom meer samen te werken met scholen. De problemen uit de jeugdzorg kunnen dan samen met het onderwijs worden aangepakt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden