'Jeugdzorghulp na 1 januari niet gewaarborgd'

Veel jeugdzorginstellingen vrezen voor hun voortbestaan omdat ze maar geen duidelijkheid krijgen over het budget waar ze vanaf 2015 over kunnen beschikken. Daardoor dreigen kinderen die onder jeugdzorg vallen deze hulp te verliezen, meldt het tv-programma Nieuwsuur vanavond.

Een hulpverlener neemt een test af bij een meisje. Vanaf 1 januari 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor de jeugdzorg.Beeld ANP XTRA

Per 1 januari nemen gemeenten jeugdhulptaken over van het Rijk. Maar zorgaanbieders hebben nog zo weinig financiële garanties gekregen, dat ze mogelijk de deuren moeten sluiten.

De Transitiecommissie Stelselherziening Jeugd (TSJ) liet opnieuw onderzoeken hoe ver gemeenten zijn met hun afspraken met zorgaanbieders en noemt de situatie 'zorgwekkend'. Met driekwart van de instellingen is nog geen contract afgesloten en bijna de helft van de ondervraagde zorgaanbieders zegt dat geldproblemen (liquiditeitsproblemen) het voortbestaan bedreigen.

Gemeenten zouden jeugdzorgaanbieders iedere maand een voorschot moeten geven op basis van de prijs die dit jaar gold, adviseert TSJ. Bovendien is volgens de commissie 'topoverleg' nodig tussen Rijk, gemeenten en brancheorganisaties.

'Zorgwekkend'
Na het verschijnen van een eerder TSJ-rapport, in juni, zei kinderombudsman Marc Dullaert al bang te zijn dat veel kinderen na 1 januari 'verdwijnen in een jeugdhulp-vacuüm' omdat gemeenten niet klaar zijn voor hun taak.

Tweede Kamerlid Linda Voortman van GroenLinks noemt het in een reactie 'zorgwekkend dat drie maanden voor de overgang van de jeugdzorg naar gemeenten de boel nog niet rond is'. De staatssecretaris moet volgens haar onmiddellijk ingrijpen bij gemeenten waar het nu fout dreigt te gaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden