'Jeugdzorg werkt schimmig'

AMSTERDAM - Terwijl Amsterdam bij het kabinet bedelde om geld voor de jeugdzorg, bouwde Bureau Jeugdzorg een reserve op van meer dan twee miljoen euro. Dit staat in een gisteren verschenen rapport van de Rekenkamer Amsterdam. Naar aanleiding van de dood van het meisje Savanna kreeg Bureau Jeugdzorg in 2006 een miljoen extra voor het wegwerken van de wachtlijsten.


De rekenkamer heeft niet kunnen vaststellen dat dat geld ook daarvoor is ingezet. In de jaarverslagen over 2005 en 2006 klaagde Bureau Jeugdzorg over geldtekort. In dezelfde periode blijken de financiële reserves te zijn opgelopen van een kleine acht ton naar bijna 2,2 miljoen euro.
'Bureau Jeugdzorg had ook de keuze om deze twee miljoen in te zetten voor de licht pedagogische hulpverlening (bijvoorbeeld opvoedingsondersteuning-red.),' schrijft de rekenkamer, die verder stelt dat alle extra aandacht voor zover valt na te gaan niet tot betere hulpverlening heeft geleid.

Vorig jaar nog vroeg toenmalig wethouder Hennah Buyne het kabinet verscheidene keren om meer geld vanwege de wachtlijsten voor de behandeling van kinderen met grote problemen.

Uit het rekenkamerrapport valt ook op te maken dat Bureau Jeugdzorg op schimmige wijze met subsidies schoof. Het verlies dat in 2005 werd geleden op bepaalde projecten, werd gedekt via overheidssubsidie die was bestemd voor preventieve hulp aan probleemjongeren.

Daar komt bij dat Bureau Jeugdzorg de afgelopen drie jaar bij lange niet voldeed aan de opdracht om een kleine negenduizend behandelingen bij kinderen uit te voeren. Volgens de rekenkamer gaat het ternauwernood om drieduizend behandelingen. (Van een verslaggever)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden