Jeugdzorg krijgt minder te besteden om tekorten weg te werken

Een jeugdhulpverlener in overleg met een kind en zijn moeder. Beeld ANP
Een jeugdhulpverlener in overleg met een kind en zijn moeder.Beeld ANP

Amsterdam is ‘woedend’ op Den Haag over het ‘dramatische bod’ om de problemen bij de jeugdzorg op te lossen. Het college moet nu zwaar bezuinigen: minder kinderen krijgen hulp en de wachtlijsten zullen groeien.

Vorige week sloeg VNG al alarm over de tekorten in de jeugdzorg waarna het kabinet eenmalig 350 miljoen extra zou willen uittrekken, plus 190 miljoen in de drie jaar daarna. “Dat is een dramatisch bod,” zegt wethouder Simone Kukenheim (zorg en jeugdzorg). Ze zal de aanbieders van jeugdzorg voortaan een maximumbedrag opleggen: dit is het geld dat ze mogen uitgeven en daarmee moeten ze het doen. De instellingen kunnen dus niet meer onbeperkt kinderen helpen of onderdak bieden.

Kamerleden hebben in interviews aangegeven dat gemeenten eerst hun eigen systemen op orde moeten brengen en dat ze geen geld voor jeugdzorg mogen besteden aan zaken die daar helemaal niet onder vallen, zoals dyslexiebehandelingen en jeugdcoaches.

“Als ik dat hoor, dan ontplof ik van woede,” zegt Kukenheim. “Dat ze zoiets durven te zeggen. Ze hebben echt geen idee wat wij hier in deze stad doen. Dyslexie? We hebben het hier over kinderen die zwaar verwaarloosd zijn.”

Met de rug tegen de muur

In 2018 kwam het tekort op jeugdzorg voor Amsterdam uit op bijna 40 miljoen euro. Op zich is zo’n budgetplafond verstandig om onnodige overschrijdingen en nog hogere tekorten te voorkomen, zegt Kukenheim, maar ze zou liever een hogere limiet hanteren. Want het aantal kinderen dat in aanmerking komt voor jeugdzorg in Amsterdam, omdat ze bijvoorbeeld psychische problemen hebben, verwaarloosd zijn of thuis niet veilig zijn, groeit.

Dus is juist meer geld nodig voor jeugdzorg, niet minder. “Ik vind dit heel erg en pijnlijk,” zegt Kukenheim. De wethouder voorziet dat door deze ingreep minder kinderen jeugdzorg krijgen, terwijl de vraag juist toeneemt, landelijk met 12 procent per jaar. De wachtlijsten, net een beetje weggewerkt, zullen weer groeien.

“Dit is ernstig, want het gaat om de meest kwetsbare kinderen in onze stad. We willen juist verbeteringen doorvoeren, bijvoorbeeld om te voorkomen dat kinderen in de problemen raken. Dat wordt erg lastig.”

Kukenheim vindt dat ze met de rug tegen de muur staat, zoals zoveel van haar collega’s in andere gemeenten. De oorzaak: het kabinet heeft jeugdzorg in 2015 op het bordje gelegd van de gemeenten en kortte tegelijkertijd het budget voor de wethouders met 450 miljoen per jaar.

‘Steun nodig’

“Op zich is het een goed idee dat gemeenten jeugdzorg uitvoeren. Wij kennen de mensen goed, net als de wijken waarin zij leven,” zegt Kukenheim. Maar in plaats van 450 miljoen euro per jaar minder, zouden gemeenten volgens de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) juist 490 miljoen euro per jaar meer moeten krijgen om de groei van het aantal patiënten op te vangen.

De tekorten in de jeugdzorg drukken op de begroting van de gemeente. Het college zal woensdag in de Voorjaarsnota uit de doeken doen hoe het deze tekorten wil opvangen. “We doen ons uiterste best,” zegt Kukenheim, “maar we hebben steun uit Den Haag nodig.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden