Jeugdzorg grijpt te laat in

DEN HAAG - Medewerkers van jeugdzorg wachten te lang met ingrijpen als er signalen zijn dat een kind is mishandeld. Dat concludeerde de Onderzoeksraad voor Veiligheid in een studie naar de aanpak van kindermishandeling die donderdag is gepubliceerd.

De onderzoeksraad, onder voorzitterschap van Pieter van Vollenhoven, constateerde onder meer dat de medewerkers te lang inzetten op samenwerking met de ouders bij een vermoeden van kindermishandeling. Daardoor komt de rol van de overheid, die volgens internationale verdragen verantwoordelijk is voor de veiligheid van kinderen, onvoldoende uit de verf.

Wanneer het dan wel tot actie komt, is er een volgend probleem: onderwijzers, maatschappelijk werkers en behandelaars uit de geestelijke gezondheidszorg hoeven niet mee te werken aan onderzoek naar de gezinssituatie. Ook als een kind onder toezicht van de staat is gesteld, hoeven professionals rondom het kind nog steeds geen informatie te verstrekken. De raad vindt dat jeugdzorgmedewerkers betere instrumenten moeten krijgen om hun werk te kunnen doen.

Een woordvoerster van Jeugdzorg Nederland, de belangenorganisatie van de Bureaus Jeugdzorg, bestrijdt dat de medewerkers te lang wachten met ingrijpen. De andere punten onderschrijft de organisatie.

De jeugdbescherming heeft volgens een meerderheid in de Tweede Kamer extra geld nodig om te voorkomen dat een gezinsvoogd te veel kinderen onder zijn hoede krijgt. Ook zijn wachtlijsten in de jeugdbescherming uit den boze. Tofik Dibi van GroenLinks, oneens met de kritiek op het ingrijpen van medewerkers, wees erop dat een roep om eerder ingrijpen altijd klinkt na incidenten.

Staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanden (Volksgezondheid) zei dat de aanbevelingen verbeteringen die al in gang zijn gezet nog verder kunnen aanscherpen. De aanbevelingen kunnen professionals een handreiking bieden om makkelijker om te gaan met de dilemma's waar ze voor komen te staan.

Onderzoekers bestudeerden voor het rapport de dossiers van 27 gevallen van kindermishandeling, waarbij de kinderen omkwamen of bijna omkwamen. Een van de gevallen betrof een jongetje dat door geweld overleed. Jeugdinstanties hadden het kind wel in beeld, maar grepen niet in, omdat alles goed leek en er geen sprake was van een crisissituatie. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden