Jeugdwerkloosheid loopt razendsnel op

De werkloosheid onder vmbo'ers die hun diploma anderhalf jaar geleden haalden is van zes naar negen procent gestegen, onder mbo'ers is de werkloosheid zelfs van tien tot zestien procent opgelopen. Foto ANP Beeld
De werkloosheid onder vmbo'ers die hun diploma anderhalf jaar geleden haalden is van zes naar negen procent gestegen, onder mbo'ers is de werkloosheid zelfs van tien tot zestien procent opgelopen. Foto ANP

AMSTERDAM - Door de economische crisis is de jeugdwerkloosheid onder lager opgeleiden razendsnel opgelopen. Dat blijkt uit onderzoek van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) uit Maastricht.

De werkloosheid onder vmbo'ers die hun diploma anderhalf jaar geleden haalden is van zes naar negen procent gestegen, onder mbo'ers is de werkloosheid zelfs van tien tot zestien procent opgelopen.

Volgens de onderzoekers kiezen jongeren door de economische crisis nu minder snel voor een technische vervolgopleiding. Het risico bestaat daardoor dat het huidige tekort aan vaktechnici nog groter wordt. Toch zal de forse stijging van de werkloosheid onder lager opgeleiden naar verwachting niet lang aanhouden. Over vijf tot tien jaar is het weer makkelijker om werk te vinden, al zal deze groep wat salaris betreft blijven achterlopen.

Hoger opgeleiden worden vooralsnog niet geraakt door de crisis, omdat de malaise pas na de zomer in alle hevigheid zal toeslaan. Het ROA adviseert jongeren die deze zomer afstuderen dan ook langer door te leren. Zo vergroten ze hun kansen en zingen ze de crisis uit.

Voor het onderzoek werden in het najaar van 2008 bijna honderdtwintigduizend jongeren ondervraagd. (JEFF PINKSTER)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden