Jeugdwerkloosheid in Amsterdam loopt snel terug

De jeugdwerkloosheid in Amsterdam loopt snel terug. Ten opzichte van begin dit jaar is het aantal Amsterdamse jongeren in de bijstand met veertien procent gedaald.

Half oktober kwam het aantal jonge uitkeringsgerechtigden in Amsterdam uit op 2324, terwijl dat er op 1 januari nog 2700 waren. Beeld anp
Half oktober kwam het aantal jonge uitkeringsgerechtigden in Amsterdam uit op 2324, terwijl dat er op 1 januari nog 2700 waren.Beeld anp

Half oktober kwam het aantal jonge uitkeringsgerechtigden in Amsterdam uit op 2324, terwijl dat er op 1 januari nog 2700 waren. De dalende trend in de jeugdwerkloosheid kwam deze zomer al in beeld in onderzoek van het gemeentelijk statistiekbureau OIS. Dat signaleerde een teruggang van 14,7 procent in 2013 naar 13,3 procent in 2014.

Die percentages werden vastgesteld op basis van enquêtes. Uitgaan van het aantal uitkeringen is betrouwbaarder. Maar dat heeft weer het nadeel dat jongeren veelal geen recht hebben op een uitkering. Ter vergelijking: OIS kwam in 2014 uit op 13.300 werkloze jongeren in Amsterdam. Opmerkelijk is verder dat in Amsterdam de teruggang doorzet, terwijl de jeugdwerkloosheid landelijk sinds de zomer weer iets is gestegen.

Lange rij projecten
Wethouder Arjan Vliegenthart (Werk) wijst daarbij, behalve op de verder aangetrokken economie, niet zonder trots op de 3393 jongeren die van januari tot augustus naar school (611) of werk (2782) zijn begeleid. Daarmee ligt Amsterdam volgens hem 'goed op koers' om de jaarlijkse doelstelling van 5250 jongeren te halen.

In een rapportage die Vliegenthart naar de gemeenteraad heeft gestuurd presenteert hij de resultaten van een lange rij projecten voor jongeren die uitzichzelf niet aan de bak komen. Nieuw dit jaar zijn de jobhunters die jongeren met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt helpen met zoeken. In 222 gevallen zijn ze naar een betaalde baan begeleid. Als werkgever geeft de gemeente ook het goede voorbeeld door 12 jongeren met een arbeidsbeperking in dienst te nemen en door 1300 stageplekken.

In totaal geeft Amsterdam dit jaar 8 miljoen euro uit aan de aanpak tegen jeugdwerkloosheid. Daar komt bij dat jongeren sinds begin deze maand worden geholpen vanuit zes jongerenpunten in de stad. Daar hebben leerplichtambtenaren en klantmanagers van de sociale dienst hun krachten gebundeld. Zorgwekkend is dat er een toename wordt opgemerkt van het aantal jongeren dat moeilijk te bemiddelen is door hun grote afstand tot de arbeidsmarkt. Daarvoor komt intensievere nazorg, kondigt Vliegenthart aan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden