Jeugdwerkloosheid in Amsterdam blijft dalen

De jeugdwerkloosheid in Amsterdam is in drie jaar tijd bijna gehalveerd. Dat blijkt uit cijfers van Onderzoek, Informatie en Statistiek (OIS).

Beeld anp

Waar in 2014 nog 13,3 procent van de jongeren in de leeftijd van 15 tot en met 26 jaar zonder werk zat, is dit in 2017 gedaald naar 7,5 procent. Net als voorgaande jaren ligt de Amsterdamse jeugdwerkloosheid onder het landelijk gemiddelde van 8 procent.

De daling zou te danken zijn aan de 'Amsterdamse aanpak': werkloze jongeren in de stad worden al een aantal jaar intensief begeleid naar school of werk, samen met onder anderen jobhunters en speciale jongerenadviseurs.

Onderwijs
De daling komt met name omdat jongeren die een opleiding volgen vaker een baan vonden. Ook onder jongeren die niet meer naar school gaan daalde de werkloosheid, maar minder sterk.

De herkomst en het opleidingsniveau zijn belangrijke voorspellers van jeugdwerkloosheid, laat OIS weten. De werkloosheid daalde de afgelopen jaren het hardst onder laagopgeleide jongeren met een Nederlandse achtergrond en onder hoogopgeleide jongeren met een niet-westerse migratieachtergrond.

In Den Haag (12 procent) en Rotterdam (11 procent) hebben meer jongeren moeite met werk vinden. In Utrecht (6,6 procent) ligt de jeugdwerkloosheid juist lager dan in Amsterdam.

Lees ook: Steuntje in de rug voor bijna elke werkloze jongere

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool.nl.