Jeugdwerkloosheid Amsterdam loopt terug

Amsterdam heeft in 2015 ruim 5.400 jongeren naar school of aan werk geholpen. In 2015 startte de gemeente met succes een aantal nieuwe projecten om jeugdwerkloosheid aan te pakken. Jaarlijks komen er echter ook weer 4.000 nieuwe werkloze of niet schoolgaande jongeren bij.

Olga Ketellapper
Kyle van der Werff is een van de 5400 Amsterdamse jongeren die weer aan de slag is Beeld Roï Shiratski
Kyle van der Werff is een van de 5400 Amsterdamse jongeren die weer aan de slag isBeeld Roï Shiratski

Wethouder Vliegenthart gaat ervan uit dat ook in 2016 minstens 5.250 jongeren weer naar school of werk gaan. 'Dit betekent echter niet dat de jeugdwerkloosheid volgend jaar compleet is opgelost, want jaarlijks stromen er ook zo'n 4000 jongeren weer in,' aldus een woordvoerder.
Zij stoppen met hun opleiding of verliezen hun baan.

De nieuwe aanpak om jongeren aan de slag te helpen is onder andere zo succesvol omdat de gemeente sinds kort precies weet welke jongeren tot 23 jaar niet naar school gaan of aan het werk zijn. Met het Rijk zijn afspraken gemaakt om dit binnenkort uit te breiden naar jongeren van 23 tot 27 jaar.

Huis-aan-huis
Van de 5.400 jongeren vindt 80 procent werk en gaat 20 procent terug naar school. De jongeren komen in heel verschillende banen en opleidingen terecht, zegt een woordvoerder. 'Een deel vindt werk in de horeca of achter de kassa, maar ook in de schoonmaak, als taxichauffeur, fotograaf of doktersassistent gaan jongeren aan de slag.'

Bijna de helft (43%) van de begeleide jongeren komt uit Nieuw-West en Zuidoost, waar de jeugdwerkloosheid het hoogst is. Sinds dit jaar experimenteert de gemeente daar met de huis-aan-huisaanpak. Jongerenadviseurs zoeken jongeren die niet aan het werk zijn of naar school gaan thuis op en begeleiden ze. Komend jaar wordt deze aanpak uitgebreid naar de rest van de stad.

Jobhunters
Een ander succesvol project dat in 2015 werd gestart zijn de jobhunters die op zes jongerenpunten in de stad werken. Zij kijken niet 'wie bij welke vacature past, maar gaan uit van wat de jongere kan en wil,' aldus een woordvoerder.

Ook betrekt de gemeente het bedrijfsleven bij de aanpak van jeugdwerkloosheid. In de zomer verkochten twintig werkloze jongeren ijs in samenwerking met Unilever. Ook bij onder andere Blokker en Burger King gaan Amsterdamse jongeren na een korte opleiding aan de slag.

Nazorg
In oktober zei Vliegenhart wel dat het zorgwekkend is dat er een toename wordt opgemerkt van het aantal jongeren dat moeilijk te bemiddelen is door hun grote afstand tot de arbeidsmarkt. Daarvoor komt intensievere nazorg.

In totaal gaf Amsterdam in 2015 8 miljoen euro uit aan de aanpak tegen jeugdwerkloosheid. In 2016 gaat de gemeente door met alle projecten die goed lopen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden