Jeugdreisje NY valt overal verkeerd

De Halve Maen met op de achtergrond de New Yorkse Brooklyn Bridge. De Halve Maen is het enige bestaande replica van het schip waarmee Henry Hudson in dienst van de VOC in 1609 de Hudson rivier opvoer. Foto ANP Beeld
De Halve Maen met op de achtergrond de New Yorkse Brooklyn Bridge. De Halve Maen is het enige bestaande replica van het schip waarmee Henry Hudson in dienst van de VOC in 1609 de Hudson rivier opvoer. Foto ANP

AMSTERDAM - Vragen in de Tweede Kamer en de Amsterdamse gemeenteraad, internetsites die vollopen met verhitte reacties en tientallen boze bewoners die zich melden bij stadsdeel De Baarsjes. Het voorstel om twaalf jongeren op kosten (25.000 euro) van het stadsdeel naar New York te sturen voor een bootreisje op de Hudson met zeilschip De Halve Maen, veroorzaakt zo'n commotie dat stadsdeelvoorzitter Godfried Lambriex alle klagers een brief stuurt.

Jongeren die als relschoppers te boek staan, komen niet in aanmerking voor het project 'Alle hens aan dek', schrijft Lambriex. Het project richt zich 'op talentontwikkeling van jongeren die iets in hun mars hebben, verder willen komen en verantwoordelijkheid willen nemen voor hun buurt'. Voor vertrek volgen de jongens verplicht een programma ter voorbereiding en achteraf zetten ze zich in voor hun buurt. Lambriex: ''We stimuleren en belonen ambitie en niet slecht gedrag.''

Dinsdag wordt het voorstel behandeld in de stadsdeelraad. Oppositiepartijen VVD en D66 vinden de 25.000 euro weggegooid geld.

De jongeren gaan naar New York omdat De Halve Maen volgens het stadsdeel 'nu eenmaal op de Hudsonrivier ligt en niet in de Kostverlorenvaart'.

Grote onzin, zegt booteigenaar Aad Barend. ''Mijn vrouw en ik hebben een zeilschip type platbodem. Deze ligt niet in de Kostverlorenvaart, maar wel in de haven aan de Tasmanstraat. Op ons schip hebben wij met regelmaat groepen jongeren die wij 'de kunst van het zeeman- zijn' bijbrengen. Hier komt vaak ook sociale vorming bij kijken.'' Voor de helft van het bedrag wil Barend 'die twaalf echte Amsterdamse lieverdjes een en ander bijbrengen'.

Jongeren en boottochtjes vormen niet altijd een gelukkige combinatie. In 2007 ontaardde een door de Rotterdamse sociale dienst betaald zeilreisje in grootscheepse vernielingen, vechtpartijen en een gewelddadige beroving aan boord van driemaster de Eendracht.

De tocht naar Engeland was bedoeld om met name allochtone jongeren discipline, doorzettingsvermogen en teambuilding bij te brengen. De kapitein voelde zich zo bedreigd dat hij de reis afbrak. Vijf opvarenden werden gearresteerd.

In 2006 ontstond commotie toen tachtig jongeren uit Zuidoost op kosten van het stadsdeel naar Tunesië reisden met twee PvdA-deelraadsleden als begeleiders. Volgens critici kregen de jongeren een geheel verzorgde vakantie aangeboden en kwam van het beoogde doel, kennismaken met de Carthaagse beschaving, niets terecht. (ROB ROMBOUTS)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden