'Jeugdinstelling Zuidoost is vooral een gevangenis'

In de gesloten jeugdinstelling De Koppeling in Amsterdam-Zuidoost verblijven ­kinderen onnodig lang achter slot en grendel, zegt Jan-Hein van Dijk, voorzitter van de Vereniging voor Jeugdrechtadvocaten Amsterdam. Het ontbreekt aan geld en personeel voor een adequate behandeling.

Jop van Kempen
"Als in een gesloten jeugdinstelling niet wordt behandeld, maar alleen de vrijheid wordt benomen, is er eerder sprake van een gevangenis dan van een behandelcentrum,Beeld ANP

"Als in een gesloten jeugdinstelling niet wordt behandeld, maar alleen de vrijheid wordt benomen, is er eerder sprake van een gevangenis dan van een behandelcentrum," aldus Jan-Hein van Dijk.

"Jeugdrechtadvocaten signaleren al enige tijd dat kinderen langer dan nodig in een gesloten accommodatie als De Koppeling verblijven. Adequate behandeling schiet tekort. Niet alleen in Amsterdam, maar in gesloten instellingen in heel Nederland. Helaas is onbekend om hoeveel kinderen het gaat."

Wachtlijsten
Van Dijk, werkzaam bij Spong Advocaten, stelt vast dat de therapie voor jongens en meisjes met ernstige gedragsproblemen te laat of niet van de grond komt in De Koppeling. Hij ­hekelt het grote verloop onder het personeel. Ook zijn geen passende vervolgplekken beschikbaar in 'kortdurende' opvanghuizen. Wachtlijsten voor ambulante behandeling zorgen eveneens voor oponthoud.

"Ik wil met klem zeggen dat het niet ligt aan de inzet en medewerkers van De Koppeling, maar wel aan het jeugdstelsel," aldus Van Dijk. "De gemeente Amsterdam koopt simpelweg te weinig zorg in."

'Onjuist beeld'
Ervaringsdeskundige Jason Bhugwandass uit Diemen bevestigt de bevinding van Van Dijk. De 20-jarige transgender (vrouw naar man) verbleef in 2015 zes weken in de instelling vanwege ernstige depressiviteit, met risico op zelfdoding. Mede vanwege het snijden in z'n armen en benen had hij graag therapie gekregen, maar die bleef uit.

"Ik had gehoopt dat ik beter uit De Koppeling zou komen dan ik erin ging, maar dat is helaas niet gelukt," aldus Bhugwandass. "Het waren aardige mensen, maar ik kreeg geen behandeling. Ik was daar niet op mijn plek. Dat heeft de instelling zelf ook toegegeven."

Advocaat Van Dijk en Bhugwandass spraken gisterochtend in de Stopera over de Amsterdamse jeugdzorg met plaatsvervangend wethouder Marjolein Moorman. Ze vervangt Simone Kukenheim, die met zorgverlof is.

Liesbeth Postma, directeur bij De Koppeling, spreekt Van Dijk tegen. "We zijn geen gevangenis. Hiermee wordt een naar en onjuist beeld ­geschetst. Bij De Koppeling vindt wel degelijk behandeling plaatst. De gemiddelde behandelduur is al jaren rond de zes maanden."

Dat het moeilijk is om goed personeel aan te trekken en dat de doorstroom stokt vanwege gebrek aan goede vervolgplaatsen, erkent Postma wel. "We zoeken naar oplossingen, onder meer met de gemeente Amsterdam."

Private investeerder
Achter de schermen werken de gemeente en De Koppeling samen met een private investeerder om woonplekken voor jongeren te realiseren. Zo moet de uitstroom verbeteren.

Een woordvoerder van wethouder Moorman zegt dat het mogelijk is dat jongeren in De Koppeling de behandelingen als onvoldoende ervaren. "Als dat het geval is, gaan we daarover in gesprek."

Tevens laat de woordvoerder van Moorman weten dat in Amsterdam, in tegenstelling tot het landelijke beeld, geen toename is van het aantal jongeren dat in een gesloten instelling wordt geplaatst. "Ook is de verblijfsduur relatief kort."

Lees ook: Jeugdzorg nog dieper in de problemen en Nieuw jeugdstelsel kent vele tegenvallers

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden